Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Observatoriet kan öppna redan i vår

  Regionen ger krisdrabbade Observatoriet i Slottsskogen en kvarts miljon. Pengarna kan bidra till att det öppnar igen redan i vår.
  Nyligen kunde GP berätta om de stora problem Observatoriet drabbats av. Onsdag i förra veckan blev sista kvällen allmänheten fick beskåda stjärnorna från något av de starka teleskopen.
  Brist på pengar och någon motpart att förhandla med gjorde att vänföreningen gav upp.

  Men sedan dess har det hänt saker. Västra Götalandsregionens kulturnämnd beslutade vid sitt senaste sammanträde att tilldela föreningen 250 000 kronor som ett engångsbelopp. Syftet är att de ska användas för att förstärka visningsverksamheten.
  - Det kan inte vara rimligt att en ideell och intressant verksamhet ska drabbas av att politiska nivåer inte kan komma överens, säger kulturnämndens ordförande Lars Nordström (fp).

  Regionen står redan för hyran, medan Göteborgs kommun äger byggnaden genom bolaget Higab. Men någon motpart att diskutera framtiden med finns ännu inte.
  - Visst är pengarna välkomna. De bidrar till att vi kan hålla näsan över vattnet. Och jag ser mer optimistiskt på framtiden nu än för en vecka sedan, säger föreningens ordförande Ingemar Ewaldz.
  - Med de nya pengarna kan vi förbättra teleskopen som vi använder för att se detaljer på solytan. Det behövs för publika visningar. Dessutom får vi en liten ekonomisk buffert.

  Företaget Synsam har dessutom ställt upp med 40 000 kronor till driften och en del investeringar. Förhandlingar förs även med NCC om ett mer långsiktigt sponsoravtal.

  Det stora problemet som kvarstår är hur föreståndartjänsten på halvtid ska finansieras i framtiden.
  - Vi diskuterar med institutionen för fysik vid Göteborg universitet. Men vi hoppas självklart att också kommunens tar ett ansvar och går in, säger Ingemar Ewaldz.

  Frågan tycks inte längre vara om Observatoriet ska öppnas igen. Utan när.
  Enligt föreningens ordförande kan det ske tidigast längre fram i vår.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.