Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Att göra gymnasieskolan obligatorisk är att säkerställa att fler får en utbildning som ger möjlighet till egen framtida trygghet och försörjning., skriver debattören.

Obligatorisk gymnasieskola försäkring mot arbetslöshet

För de som saknar utbildning är riskerna stora att hamna i långvarig arbetslöshet. Det är dags att se obligatorisk gymnasieskola som ett slags körkort, skriver Johan Büser (S).

Cecilia Magnusson (M) skriver på GP Debatt (9/10) att tidiga insatser är viktiga och att en tioårig grundskola är bättre än ett obligatoriskt gymnasium.

Vi socialdemokrater pekade i valet ut utbildning och jobb som våra mest prioriterade frågor. Det gjorde vi av flera skäl. Sverige har sedan ett antal år sjunkande skolresultat. Arbetslösheten har bitit sig fast på historiskt höga nivåer. Den förra alliansregeringen misslyckades med det som de en gång gick till val på, att leverera minskat utanförskap och minskad arbetslöshet tillsammans med förbättrade skolresultat. Facit blev dystert.

Vi socialdemokrater tror på framtiden. Nu är det slut med fler skattesänkningar, för vi ser att vi behöver satsa på jobben, skolan och välfärden. Det handlar om att satsa på mindre klasser, om att höja statusen och lönerna för lärarna, att kommunerna ska få ett avgörande inflytande och kunna påverka hur skoletableringar ska se ut samt möjligheter att fördela resurser efter behov. Därtill kommer det att behövas fler duktiga och engagerade lärare.

Ett slags körkort

Den nya regeringen som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet har dessutom presenterat att gymnasieskolan bör bli obligatorisk för den som ännu inte har fyllt 18 år. Vi ser att gymnasieutbildning i dag fungerar som ett slags körkort till arbetsmarknaden. För de som saknar utbildning är riskerna stora att hamna i långvarig arbetslöshet. Insatser kommer att krävas för att hjälpa skoltrötta ungdomar som av olika skäl inte trivs med sin utbildning.

Ett ytterligare förslag som regeringen har presenterat är obligatorisk förskola från sex års ålder. Och även där kommer det att behövas mer resurser till fler anställda och för färre barn i klasserna.

Cecilia Magnusson (M) har delvis rätt. Tidiga insatser behövs. Men vi socialdemokrater nöjer oss inte med det utan vi har högre ambitioner än så. Insatser måste ske under alla delar av utbildningen, och att göra gymnasieskolan obligatorisk är att säkerställa att fler får en utbildning som ger möjlighet till egen framtida trygghet och försörjning. Vi socialdemokrater kommer alltid att välja satsningar på skola och välfärd framför fler skattesänkningar.

Johan Büser (S)

riksdagsledamot, Göteborgs stad

Mest läst