Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Obegripligt slag mot utsatt grupp

Finansminister Magdalena Anderssons (S) uttalande om besparingar i personlig assistans är både oroväckande och obegripligt. Att det finns pengar att spara är sant, men det är hos de privata bolagen i branschen de finns, skriver Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan gick debattsidorna varma för att regeringen ville ta mer pengar från biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagandet. Finansminister Magdalena Andersson (S) har också nyligen signalerat att man kan tänka sig nedskärningar inom personlig assistans.

Många funktionsnedsatta reagerar med vrede och rädsla och efterfrågar en kraftfull markering från Vänsterpartiet.

Den gör vi gärna.

Genom assistansreformen på 1990-talet har människor som tidigare var hänvisade till institutioner fått möjlighet att leva ett liv som andra; kunna jobba, plugga, gå på krogen, ta politiska uppdrag och resa. Socialstyrelsen har också visat att införandet av LSS berikat vårt land såväl ekonomiskt som demokratiskt.

Därför är finansministerns uttalande om besparingar i personlig assistans både oroväckande och obegripligt. Trots att regeringen inte är okunnig om de assistansberättigades livssituation, och därför borde slå vakt om deras mänskliga rättigheter, väljer regeringen nu att abdikera för högerns logik genom att ställa utsatta grupper emot varandra. Det är oacceptabelt för ett parti som säger sig stå upp för jämlikhet, demokrati och solidaritet.

Ingen belastning för Sverige

Varken flyktingar eller personer med funktionsvariationer är svaga grupper som är en belastning för vårt land. Det är politiska beslut som skapar svaga grupper när de inte ger människor rätt förutsättningar och rättigheter att utveckla och använda sin fulla potential. Om vi i stället driver en politik som skapar möjligheter för individer att bidra så har vi en unik möjlighet att vända dagens stora utmaningar till morgondagens möjligheter.

Privata bolags vinster på funktionsnedsattas behov och de kostnadsökningar det medför är därför särskilt angeläget att se över. Det kommer också att ske. Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att personlig assistans ingår i utredningen om välfärden. Att det finns pengar att spara är sant, men det är här de finns, inte hos de funktionsnedsatta som redan har fått sina liv och möjligheter nog kringskurna.

För Vänsterpartiet råder ingen tvekan om var vi står i frågan om assistansersättningen. Vi vill inte se några nedskärningar i den. Och när det gäller finansiering av flyktingmottagandet så är vårt sikte inställt åt ett helt annat håll än mot världens fattigaste eller de funktionsnedsatta.

Maj Karlsson (V)

riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson

Bild - 2
Mest läst