Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
obama

Obamas tacktal till folket

Ett jublande, gungande, överlyckligt folkhav mötte Barack Obama på segerfesten i Chicago.

Utomhus hade tiotusentals människor samlats för att hylla den omvalde presidenten.

– Jag kan inte tacka er tillräckligt!

Det blev en tidig kväll valmässigt sett – det hela var över sedan alla vallokaler stängts också på västkusten klockan elva på kvällen amerikansk tid. Men Barack Obama avvaktade till efter halv två på natten innan han äntligen kom till sin valvaka tillsammans med hustrun Michelle, de båda döttrarna och Michelles bror och mamma, som bor med familjen i Vita huset. Men han stod ensam på podiet när han mötte sina entusiastiska sympatisörer som skanderade: fyra år till, fyra år till.

Obama talade om enighet och om hur USA samlat sig och om att det bästa fortfarande är att vänta. Hans första löfte var att se till att köerna till vallokalerna inte i framtiden skall behöva vara så långa, röstandet måste bli enklare.

Barack Obama talade uppskattande om familjen Romney och sade att han hoppas kunna träffa Mitt Romney inom kort för att med honom diskutera viktiga frågor. Han riktade sig direkt till hustrun Michelle och sade:

– Jag har aldrig älskat dig mer än nu!

Obama hyllade sin kampanjstab och alla volontärer som han kallade de allra bästa någonsin.

– Ni har för alltid min tacksamhet och vet att ni går till historien som de som hjälpte mig att vinna.

Obamas tal bjöd inte på några nya löften men det fanns det traditionella inslaget av att visa storsinthet mot förlorarna. I kongressvalet, som hölls samtidigt med presidentvalet, behöll republikanerna majoriteten i representanthuset och demokraterna behöll sin majoritet i senaten. Det innebär att Obama får samma problem med kongressen som han haft de senaste fyra åren om det inte blir ett nytt samarbetsklimat.

Karnevalkänslan hos Obama stod i bjärt kontrast mot den tryckta stämningen hos Mitt Romney i Boston där hans sympatisörer grät av besvikelse över den knappa förlusten. Valresultatet visar på den djupa splittringen i USA. 50 procent röstade på Obama, 49 procent på Romney. I antal röster handlar det om en skillnad på omkring 300 000 tusen röster av omkring 100 miljoner avgivna. De exakta siffrorna är ännu inte klara. Obamas klara vinst i elektorsröster räknat – 303 mot 206 – beror på valsystemet där vinnaren tar allt i flertalet delstater även med en liten övervikt.

Mitt Romney gjorde en värdig sorti ur presidentpolitiken och steg ensam upp på podiet utan manuskript. Det tog honom flera timmar att erkänna sig besegrad och det skedde först sedan hans valanalytiker gått igenom kritiska valdistrikt i de jämna delstaterna Ohio, Virginia och Florida. Obama vann alla dessa delstater. Det var den förseningen som också gjorde att Obamas segertal försenades. Efter talet fick han sällskap av sin fru Ann, de fem sönerna, svärdöttrarna, några barnbarn och sin vicekandidat Paul Ryan och hans familj. Alla såg plågade ut när de mycket snabbt lämnade scenen.

Det är en bitter förlust inte bara för Romney utan också för det republikanska partiet som lyckades mobilisera kraftigt efter allvarlig intern rivalitet under primärvalen i våras. Partiet har nu en svår tid framför sig när såren skall läkas och den framtida vägen utstakas.

Britt-Marie Mattsson klon
Britt-Marie Mattsson
Mest läst