Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy5ce5d4.jpg

Obama såg attacken live

Nu kommer nya detaljer om hur tillslaget mot Usama bin Ladin gick till.

President Barack Obama följde tillslaget mot al-Qaidaledaren direkt, via direktrapporter från CIA:s högkvarter.

-Vi fick honom, sade presidenten, enligt New York Times, när beskedet kom att den ökände terrorledaren dödats.

President Obama och hans rådgivare satt i två timmar i torsdags kväll och diskuterade hur man skulle gå vidare mot bin Ladin. De tre alternativ som fanns var att antingen slå till med en specialstyrka, att bomba byggnaden eller att avvakta ytterligare, uppger en högt uppsatt regeringsföreträdare för Reuters.

"Vi kör"

Det avgörande beslutet fattades först på fredagsmorgonen av Obama själv.
-Vi kör, sade Obama.

Enligt tidningen The New York Times var osäkerheten stor under de hemliga möten som hållits de senaste veckorna.
-Det gick inte ett enda möte utan att någon nämnde "Black Hawk Down", säger en tjänsteman till tidningen, syftandes på USA:s fiasko i Somalia 1993 då två amerikanska helikoptrar störtade och flera ur besättningarna dödades. Även det misslyckade försöket 1980 att frita gisslan på USA:s ambassad i Iran togs upp som ett varnande exempel.

Under själva tillslaget i söndags, amerikansk tid, satt Obama och hans närmaste medarbetare och rådgivare, däribland vicepresident Joe Biden och utrikesminister Hillary Clinton, i Vita huset och tittade på en videolänk från CIA:s högkvarter där CIA-chefen Leon Panetta satt och berättade vad som skedde i Pakistan.
-Det var troligen en av de mest ångestfyllda tidsperioder i de här människornas liv som samlats här i går, sade Obamas anti-terrorrådgivare John Brennan, som jagat al-Qaidaledaren i 15 år, när han målande beskrev situationen. -Minuterna var långa som dagar och presidenten var mycket bekymrad över säkerheten för vår personal.

Kodnamn Geronimo

Under tillslaget hade Usama bin Ladin tilldelats kodnamnet Geronimo, efter 1800-talets legendariske apachehövding.
-De har nått målet, berättade Panetta.

Så gick det några minuter.
-Vi ser Geronimo, fortsatte Panetta.

Och ytterligare några minuter.
-Geronimo EKIA (Enemy killed in action - fienden dödad i strid).

Så blev det tyst i rummet, berättar New York Times, innan Obama tog till orda.
-Vi fick honom, sade presidenten.

CIA-chefen Leon Panetta kommer under dagen att informera politiker bakom lyckta dörrar om de amerikanska specialstyrkornas räd i vilken bin Ladin dödades.

Vita huset har ännu inte beslutat om bilderna av den döde al-Qaidaledaren ska offentliggöras, efter krav från ledande politiker att göra det.

President Obamas anti-terrorrådgivare John Brennan säger att man ska göra allt för att ingen ska kunna förneka att al-Qaidaledaren verkligen är död.
-Det kan bli nödvändigt att släppa bilderna, hur hemska de utan tvekan är eftersom han är skjuten i huvudet, sade ordföranden i kommittén för inrikes säkerhet senator Joe Lieberman.

Ingen mänsklig sköld

Vita huset backade sent på måndagen efter att tidigare ha hävdat att Usama bin Ladins hustru agerat mänsklig sköld i ett misslyckat försök att rädda al-Qaidaledarens liv.

President Obamas anti-terrorrådgivare John Brennan hade tidigare gett information till journalister som senare uppdaterats av personer inblandade i operationen, sade en tjänsteman i Vita huset.

bin Ladin var tillsammans med en kvinna som skadades medan en annan kvinna, som befann sig i en annan del av huset, dödades i samband med skottväxling, uppger tjänstemannen.

/TT

bin Ladins gömställe
Mest läst