Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Det var då. Obama firade 48-årsdagen med bland andra den legendariska Vitahus-reportern Helen Thomas.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Obama firar 50-årsdagen

  I dag, torsdag, fyller han femtio år. Och Barack Obama har anledning att fira. Den amerikanska ekonomin är räddad och fristen gäller över valrörelsen.

  Obama har fått gråa hår och det har den senaste tiden synts att han känt sig pressad. Men presidenten tar, liksom kongressen, inom kort semester. Då kan Obama koppla av med sina fritidssysselsättningar basket och golf.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Amerikanska presidenter förväntas tillbringa ledigheter i USA. Men paret Obama har också valt resmål utomlands. Förra året kritiserades första damen Michelle för att hon reste till Marbella i Spanien. Obamas har dock ön Martha’s Vineyard utanför Cape Cod på östkusten och semestermål i South Carolina högt upp på favoritlistan liksom Hawaii där Obama är född.

  Förra året firade Obama sina 49 år med några få vänner, inklusive Oprah Winfrey, medan Michelle och barnen var i Spanien. I år blir det mer storstilat med en stor gala och artistuppträdanden i Chicago.

  Obama ser Chicago som sin hemstad och det är här som hela hans kampanjorganisation finns inför nästa års presidentval. Födelsedagsfesten blir därför samtidigt en penninginsamling till kampanjkassan. De tusen gästerna betalar mellan 50 och 35 800 dollar (230 000 kronor) per person för att få vara med och fira. Obama är den tredje presidenten i USA:s historia som fyller 50 under ämbetsperioden. De tidigare är Theodore Roosevelt och Bill Clinton.

  Det privata firandet sker så mycket som möjligt utan påträngande uppmärksamhet. Men för det officiella finns det färre restriktioner. Tanken är att födelsedagen skall bli ett avstamp för valrörelsen och att den för Obama skakiga och plågsamma processen för att rädda den amerikanska ekonomin skall hamna i skuggan. När ”Happy Birthday Mr President” sjungs i Chicago skall Obama ha hunnit signera överenskommelsen som skall gälla till årsskiftet 2012/2013.

  Den presidenthyllning som gått till historien är skådespelerskan Marilyn Monroes till John F Kennedy i arenan Madison Square Garden i New York 1962. Marilyn sjöng födelsedagssången mer förföriskt än någon varken före eller efter henne. Hustrun Jackie var inte med. Men det är värdighet som skall vara temat för kalaset för Obama. En rad andra hyllningar kommer också att anordnas i samband med högtidsdagen.

  Barack Obama har skämtat det senaste året om att han är på väg att bli en mogen man. I medierna översköljs han också av råd om hur han skall hantera att han blivit femtio. Han säger dock att han inte lider av åldersnoja och inte bekymrar sig över att bli äldre.

  USA har traditionellt en ferieperiod under augusti till Labor day i början av september. Då är semestrarna slut och politikerna återgår i arbete. I år sammanfaller det med tioårsminnet av terrordåden den 11 september 2001. Barack Obama kommer att vara i New York tillsammans med den förre presidenten George W Bush för att delta i olika högtidligheter.

  Barack Obama har avsatt ett par veckor för att vila upp sig inför hösten. Men han påpekar att han är president dygnet runt och året om. Mellan de officiella plikterna som följer med på semestern är det golfsvingen som skall tränas för att bli bättre.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.