Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Obama: "Alla måste betala"

President Obamas krispaket som släpps i dag ska skära mer än tre biljoner dollar från USA:s budgetunderskott på tio år. Hälften ska kompenseras med högre skatter för välbärgade, en tuff sten att baxa igenom kongressen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Kongressen måste anta detta förslag omedelbart, uppmanar president Barack Obama när han lägger fram detaljerna i ett tal i rosenträdgården i Vita huset.

Omkring hälften av de planerade nedskärningarna tas in genom högre skatter för de rika och för stora bolag.

- Alla, inklusive de rikaste, måste betala sin beskärda del, säger Obama.

Han underströk att försäkringssystemen inte kommer att skäras ned, utan effektiviseras.

- Jag tänker inte låta Medicare och Medicaid bli kupongsystem för de fattiga och utsatta, säger Obama och hänvisar till sjukförsäkringar för äldre och fattiga i USA.

Obama går samtidigt till verbal attack mot Republikanernas talman i representanthuset, John Boehner, som sagt att han inte kommer att tolerera höjda skatter.

- Vi måste göra det här tillsammans. Jag har föreslagit nedskärningar. Men vi måste be de som har det bäst ställt att ställa upp.

Men Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, förkastade presidentens förslag om skattehöjningar, direkt efter Obamas tal.

"En massiv skattehöjning, fantomliknande besparingar och idéer om förändringar av statligt stöd är inte ett recept för ekonomisk tillväxt, fler arbeten eller ens en meningsfull minskning av budgetunderskottet", sade McConnell i ett uttalande.

Förra veckan lade president Obama fram ett stimulanspaket för att skapa nya jobb värt 450 miljarder dollar. Nu vill han höja skatterna för de allra rikaste. Många frågar sig hur han ska lyckas få igenom skattehöjningar i kongressen, där republikanerna kontrollerar representanthuset.

Går kongressen inte med på att höja dessa skatter lägger Barack Obama in sitt veto mot alla nedskärningar av sjukförsäkringen. Han kräver att alla amerikaner delar ansvaret för att få kontroll över budgeten.

- Han lägger in sitt veto mot alla förslag som tar en enda cent från de sjukförsäkringar som äldre är beroende av utan att kräva av de rikaste amerikanerna och de största bolagen att de betalar sin skäliga del, sade en högt uppsatt regeringstjänsteman innan talet.

Grogrunden för en uppgörelse är dock bättre nu än tidigare, tror Johan Javéus, chefsanalytiker på SEB. Bland annat tack vare att mångmiljardären Warren Buffett lagt sig i debatten och pläderat för att de allra rikaste nu måste börja betala mer för rädda USA:s välfärdssystem.

Försämringar i Medicare i utbyte mot att de rika ställer upp med mer resurser låter enligt Javéus som "en väldigt övertygande argumentation".

- Nu ställer man behövande amerikaner mot de super-rika, som gynnats i så många år. Det gör det svårare för republikanerna att säga nej och samtidigt behålla stödet i breda befolkningslager, säger Javéus.

Obamas förslag om skattehöjningar riktas till den tolvmanna-kommitté, med både republikaner och demokrater, som till den 23 november ska föreslå långsiktiga budgetbesparingar.