Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Oanad användning för trängselkameran

När en bilist tidigt i mars fick en böteslapp gjorde han något listigt: Han skrev ut ett fotografi från en trängselskattskamera, som eventuellt kan visa att han inte befann sig på parkeringen vid den angivna tidpunkten.

En bilist som varit i kontakt med GP fick för ungefär en månad sedan oväntad användning för kommunens trängselskattskameror. Efter att ha fått en parkeringsbot på Lidls parkering vid Traktorgatan 3, Angered, kunde han nämligen med kamerans hjälp visa att han inte befunnit sig på parkeringsplatsen vid tiden för boten.

Enligt tidsuppgiften längst ner på fotografiet tog trängselskattskameran en bild av mannens bil klockan 12:58 när den passerade betalstationen vid Skälltorpsvägen.

Parkeringsboten anger dock att bilen stått på Traktorgatan mellan klockan 13:00 och 15:10. Om tidsangivelsen stämmer, ska bilisten på en minut och 51 sekunder ha färdats tio kilometer och parkerat sin bil.

– Det är fysiskt inte möjligt. Jag måste ha kört 324 km/tim på en rak väg, utan trafik och trafikljus eller flygande fåglar som vanligtvis brukar flyga förbi vägarna, för att ha klarat detta, skriver mannen i ett brev till Hojab, som driver Västia parkering (det företag som hanterar Lidls parkeringsplats).

Han misstänker vidare att något slags belöningssystem eller disciplineringsåtgärder kan ligga bakom att en vakt skulle vilja bötfälla så många bilar som möjligt.

Brevet skickades efter att han först varit i kontakt med Hojab och förklarat sin syn på saken. Telefonisten sa till mannen att parkeringsvakten gjort en ventilkoll – det vill säga tecknat hur bilens ventiler är riktade vid två skilda tidpunkter, för att se om bilen rört sig mellan dessa klockslag.

För att ytterligare kunna styrka att bilen befunnit sig på platsen tas ett fotografi. Bilisten bad att få ta del av bilden, men fick då beskedet att Hojab kommer att gå efter parkeringsvaktens ventilkontroll och att han därför måste betala parkeringsboten på 400 kronor.

Västia parkering svarar

Denis Andersson är vd och kundansvarig för Västia Parkering. Han tror att förklaringen kan ligga i tidsinställningarna.

– Det kan ju vara så att trängselskattsklockan och parkeringsvaktens handdator inte varit inställda på samma tid, säger han.

Är det möjligt för vakten att ge falska böter genom att rita av ventilerna felaktigt?

– Jo, visst skulle det vara möjligt. Men då hade man inte fått jobba kvar hos oss. Och vakten som arbetade vid det här tillfället har jag aldrig haft några problem med.

GP har utan framgång försökt nå talespersoner för Hojab.

Mest läst