Mulltimmerhyttan vid Engelsbergs bruk är den bäst bevarade som finns i Sverige. Den består av en rostugn och en masugn. Pressbild.
Mulltimmerhyttan vid Engelsbergs bruk är den bäst bevarade som finns i Sverige. Den består av en rostugn och en masugn. Pressbild.

Världsarv som hotades av storbrand

Engelsbergs bruk var en gång ett av Sveriges mest moderna järnbruk och orten Ängelsberg en konstnärskoloni. I dag är det välbevarade bruket ett världsarv, men det var nätt och jämnt som det klarade sig undan branden i Västmanland 2014.

ANNONS
|

- Det är ett av Sveriges viktigaste industriarv och det är bra om folk får lära känna sin historia genom att besöka det. Att det här finns bevarat byggnader och en hel bruksmiljö gör det lättare att ta till sig historien, säger Kerstin Barup vid Engelsbergs förvaltningsråd, som också är arkitekt och professor i restaureringskonst.

Redan under medeltiden ägnade sig bergsmän vid Engelsberg åt att bearbeta järnfynd från sjöar. På 1600-talet började Sverige exportera järnmalm till andra länder. Det var då som Engelsbergs bruk växte fram och utvecklades. Platsen var särskilt lämpad eftersom här fanns tillgång till järnmalm, vattendrag och sjösystem, järnväg och skogar. Bruket lades ned 1919 efter att den framgångsrika eran under 1700- och 1800-talet börjat vända.

ANNONS

Hotat av branden

Så tidigt som 1993 skrevs bruket in på Unescos världsarvslista.

- Det har gett det lite mer uppmärksamhet och bruket är mer känt internationellt nu. Men det ligger lite långt från de stora vägarna så de som besöker oss är kanske de redan insatta eller de som ändå är i trakterna, säger Kerstin Barup.

I dag används Engelsbergs bruk, utöver som besöksmål, för vetenskapliga seminarier och möten. Under den stora branden i Västmanland 2014 var bruket hotat.

- Vi trodde inte att det var hotat från början men när lågorna hoppade över sjön brann det på två sidor. Vi gjorde vad vi kunde men till sist var det vädrets förtjänst att det klarade sig. Branden slutade bara 500 meter från bruket. Vi hade en kolossal tur.

Konstnärskoloni

Tack vare bruket har mycket annat spännande vuxit fram i trakterna. Intill världsarvet finns Oljeön med Engelsbergs oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi från 1875. Och det inte alla vet är att Ängelsberg var en konstnärskoloni i början av 1900-talet.

ANNONS

- Precis som Skagen var Ängelsberg då en miljö som kanske hade sett sina bättre dagar. Konstnärer och arkitekter sökte sig dit för naturen, vattnet och det fantastiska ljuset. De som hade råd byggde sommarhus i romantisk jugendstil och frotterade sig med konstnärer, berättar Kerstin Barup.

Bland konstnärerna som kom dit fanns Olof Arborelius, Ernst Lundström, Ferdinand Boberg och Mathilde Wigert-Österlundh.

Arkitekterna Isac Gustaf "Igge" Classon (som ritat Nordiska museet, Hallwylska palatset) och Erik Lallerstedt (som ritat Kungliga Tekniska Högskolan och Malmö Stadsteater, numera Malmö Opera) byggde villor i Ängelsberg som står kvar än i dag. Lallerstedt ritade även järnvägsstationen där. Numera kan man också besöka Skulpturparken som kom till 2003.

Och den som besöker Engelsbergs bruk i dag får på många sätt en annorlunda upplevelse än de som en gång i tiden arbetade på bruket.

- På brukets tid var det smutsigt och ett täcke av kolrök över hela området. Nu är det vackert och pittoreskt, konstaterar Kerstin Barup.

ANNONS

Fakta: Engelsbergs bruk

  1. Engelsbergs bruk är beläget utanför Ängelsberg, sydost om Fagersta.
  2. Bruket grundades år 1681 och utvecklades till ett av världens då mest moderna järnbruk.
  3. Det är ett järnbruk med byggnader och industrianläggningar som bevarats intakta sedan 1700- och 1800-talen.
  4. Engelsbergs bruk skrevs in på världsarvslistan 1993. Motiveringen löd: "Ett enastående exempel på ett industrikomplex från 1600- till 1800-talen med viktiga tekniska lämningar liksom intakta administrativa byggnader och bostadshus."
  5. Bruket ägs av investementbolaget Nordstjernan, som kontrolleras av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelser.
  6. Källa: Världsarv i Sverige

Fakta: Världsarv

  1. Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. För att skydda de mest värdefulla kulturhistoriska- och naturmiljöerna mot förfall och förstörelse tog Unesco fram en konvention om skydd för världens kultur- och naturarv vid FN-organets generalkonferens 1972.
  2. Unescos världsarvskommitté som består av 21 delegationer från olika länder bestämmer över världsarven.
  3. I dag är drygt 1000 objekt i upptagna på världsarvslistan. Dessa är fördelade på fler än 160 länder. Världsarven delas in i kulturarv och naturarv, vissa är en blandning av natur- och kulturarv. Kulturarven är skapade av människan, medan naturarven är opåverkade miljöer.
  4. Källa: Riksantikvarieämbetet

Fakta: Sveriges 15 världsarv

Drottningholm, Ekerö (1991)

Birka och Hovgården, Ekerö (1993)

Engelsbergs bruk, Fagersta (1993)

Hällristningsområdet i Tanum (1994)

Skogskyrkogården, Stockholm (1994)

Hansestaden Visby, Gotland (1995)

Laponia, Lappland (1996)

Gammelstads kyrkstad, Luleå (1996)

Örlogsstaden Karlskrona (1998)

Södra Ölands odlingslandskap (2000)

Höga Kusten, Ångermanland (2000)

Falun och Kopparbergslagen (2001)

Varbergs radiostation i Grimeton (2004)

Struves meridianbåge (2005)

Hälsingegårdarna (2012)

Källa: Riksantikvarieämbetet

ANNONS