Filmmogulen Harvey Weinsteins fall – anklagas för sexualbrott

Filmmogulen Harvey Weinsteins fall blev hårt. Men han är bara den senaste i raden av mäktiga män i USA som tvingats lämna sina toppjobb. Anklagelserna gäller sexuella trakasserier och våldtäkt.

ANNONS
|

Två av den konservativa tv-kanalen Foxs superstjärnor har också fått sparken det senaste året. Roger Ailes, som var med och grundade bolaget, anklagades för sexuella övergrepp på kvinnliga medarbetare men avled innan anklagelserna blev rättsligt prövade. Bill O´Reilly, med eget uppmärksammat pratprogram och Fox främsta profil, fick kicken när det avslöjades att Fox sedan 2002 betalat över 100 miljoner kronor till kvinnor för att få dem att hålla tyst om övergreppen.

Och nu är det Harvey Weinstein som fått lämna filmbolaget han själv skapat, sedan kvinnliga filmskådespelare trätt fram och berättat hur de utsatts för övergrepp och ovälkomna närmanden i början av sina karriärer. Bland dem finns Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow.

ANNONS

Tidskriften New Yorker har ägnat nästan ett år åt att sammanfoga bilden av Harvey Weinstein. En del av vittnesmålen är gamla och frågan som ställts är varför kvinnorna inte berättat eller anmält tidigare. Svaret i flertalet av fallen är att Weinstein var en av de mäktigaste i filmbranschen och att han hade en stab av advokater som kunde försvara honom. Dessutom var kvinnorna i beroendeställning till honom för att få filmroller. Till förklaringen hör också att samhällsklimatet förändrats dramatiskt under senare år i USA och att övergreppen mot kvinnor numera tas på allvar.

"Alltför sexuellt inbjudande"

Weinsten säger i ett uttalande att alla de sexuella förhållandena varit resultatet av ömsesidighet. Det har i sin tur fått hans fru att lämna honom. Till det lilla fåtal som försvarat honom finns skådespelerskan Lindsey Lohan som aldrig märkt något konstigt med Weinstein. Modeskaparen Donna Karan har på temat kvinnor-får-skylla-sig-själva konstaterat att de ofta, med kläder och smink, är alltför sexuellt inbjudande. När kritikstormen riktades mot Karan och risken fanns för att hennes modeimperium skulle skadas, tystnade hon.

Fördömandena mot Weinstein kommer även från politiskt håll. Demokraterna har under årens lopp fått stora kampanjbidrag från hans filmbolag. Den förre presidenten Barack Obama och presidentkandidaten Hillary Clinton tar i skarpa ordalag avstånd från Weinstein.

ANNONS

Anklagelserna mot Donald Trump

Med det politiska in i bilden kryper frågan nära president Donald Trump, vars kommentar är att han inte är förvånad över anklagelserna mot sin vän. Trump har också anklagats för sexuella trakasserier av ett tjugotal kvinnor och spelades in när han sade att han kunde göra vad som helst med vem som helst, vilket han formulerade som att han kunde ” ta ett tag om fittan.”

Journalisten som skrattade med fick sparken av tv-bolaget där han arbetade. Donald Trump valdes några månader senare till president.

Hillary Clinton fördömer Weinstein

Att Hillary Clinton nu fördömer Weinstein ses av hennes kritiker som höjden av hyckleri. Hennes man Bill Clinton har under årens lopp anklagats för att ha gjort ovälkomna sexuella närmanden och fick efter presidenttiden ekonomiskt göra upp med flera kvinnor som berättat om vad de upplevt. Affären med Monica Lewinsky var av annan karaktär eftersom det fanns ett ömsesidighet intresse. Men den ledde till att Clinton ställdes inför riksrätt för att ha ljugit under ed då han bland annat förnekade relationen.

Det förändrade tonläget i USA kan hänföras till skådespelaren Bill Cosby som anklagats för en serie övergrepp under årtionden, då han drogat sina offer. Sedan dess har allt fler kvinnor vågat träda fram med sina historier. Cosby hade ikonstatus men står nu inför rätta. Juryn kunde inte enas i juni och fallet skulle ha tagits upp igen i november. Cosbys advokaters begäran om att rättegången återupptas i april nästa år har bifallits. Cosby nekar till alla anklagelser men om han döms blir det en vattendelare i mål om sexuella övergrepp.

ANNONS
ANNONS