Sett ur ett berättarkronologiskt perspektiv är X-Men: Apocalypse film nummer 2 eller möjligen nummer 3.
Sett ur ett berättarkronologiskt perspektiv är X-Men: Apocalypse film nummer 2 eller möjligen nummer 3.

Hög ambitionsnivå på nya X-Men

Apocalypse är en mix av Indiana Jones-äventyr, familjetragedi, bombastisk action och X-Men, skriver Mats Johnson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

X-Men-filmerna består av en trilogi som utspelas i nutid, två så kallade prequels och den udda filmfågeln X-Men: Days of future past (2014) där handlingen växlar mellan en dyster framtid och tidigt 1970-tal.

Sett ur ett berättarkronologiskt perspektiv är X-Men: Apocalypse film nummer 2. Eller möjligen nummer 3. Kanske 2 ½? Jo, detta är rörigt, men fascinerande under alla omständigheter är det att produktionsbolaget lastat in 234 miljoner dollar i en film som är obegriplig, och därmed helt meningslös, för alla som inte sett de fem första filmerna.

Apocalypse är en mix av Indiana Jones-äventyr (i synnerhet inledningsvis), familjetragedi, existentiella grubblerier, bombastisk action och, förstås, X-Men-film. Under förtexterna en ruggigt snygg datoranimerad kameraåkning som blixtsnabbt för oss genom världshistorien från Nildalen 3600 år före Kristus till Ohio 1983.

ANNONS

Erik Lehnsherr/Magneto (Michael Fassbender) har gått undercover och bildat familj i Polen, där han arbetar på ett stålverk (kanske inte världens lämpligaste jobb med tanke på hans mutantegenskaper). Raven/Mystique (Jennifer Lawrence) vill inte veta av professor Xavier (James McAvoy) och hans skola för begåvade barn. Den coolaste mutanten Wolverine (Hugh Jackman) gör bara ett kort inhopp. Den smarta Jean Grey (Sophie Turner) har svårt att kontrollera sina superkrafter.

Handling: Efter en väldigt lång Törnrosasömn har den ondskefulle mutanten och självutnämnde guden En Sabah Nur/Apocalypse (Eric Isaac) vaknat till liv. Hans plan är att förgöra hela jordklotet. För att lyckas med det projektet behöver han värva fyra apokalypsens ryttare.

Filmens ambitionsnivå är hyfsat hög. Detta är inte alls lika barnsligt som Avengersfilmen Captain America: Civil war som hade biopremiär för ett par veckor sedan.

Manusmässigt tar X-Men: Apocalypse några oväntade vägar. Mest oväntat är det att regissören Bryan Singer skickar iväg en giftpil riktad mot Brett Ratner, som regisserade den halvdana X-Men: The last stand (2006). Lite kul, tyckte jag.

ANNONS