Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Nytt specialteam ska rädda nyfödda barn

Ett specialistteam redo att inställa sig på 30 minuter både med ambulans och helikopter - så ska patientsäkerheten för nyfödda höjas i Västra Götaland. – Det är väldigt riskfyllt att flytta svårt sjuka nyfödda barn, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Varje år föds 19 500 barn i Göteborg, Skövde, Borås och Trollhättan. 250 av dessa behöver föras till Sahlgrenska sjukhuset för intensivvård efter födseln. Skövde är det enda större sjukhuset som idag saknar neonatalvård. 

– Neonatalvård handlar ofta om för tidigt födda  och det krävs en stor organisation att ta hand om sådana barn, säger Jonas Andersson.

Kräver stor kompetens

Idag finns det flera svårigheter med att flytta ett sjukt nyfött barn. Barnets tillstånd kan snabbt försämras under färden och en sådan situation kräver stor kompetens hos personalen. Samtidigt måste personal följa med från ett sjukhus till ett annat, vilket är påfrestande för personalen. 

– Nu höjer vi vår organisatoriska förmåga att kunna ha möjlighet till snabba förflyttningar. Vi binder nu upp mer resurser i detta och vill anställa fler med specialkompetens, säger Jonas Andersson.

Bemanning dygnet runt

Svårt sjuka barn ska snabbt kunna förflyttas till Sahlgrenska antingen med ambulansbil eller helikopter, dygnet runt.  

Sommaren 2018 beräknas specialistteamet vara på plats och insatsberedda. Projektet väntas kosta 20 miljoner kronor per år. 

Mest läst