Nytt S-lag ska utmana regeringen

ANNONS
|

Tillväxt och nya jobb är ledord.

Men farhågor framförs om frånvaron i riksdagen.

Magdalena Andersson, nu överdirektör på Skatteverket, tar över som ekonomisk-politisk talesperson efter Tommy Waidelich. Hon är nationalekonom och har bland annat varit statssekreterare på finansdepartementet och medarbetare till Göran Persson under budgetsaneringen på 1990-talet.

–Sverige behöver en mycket mer tillväxtinriktad politik för flera jobb, full sysselsättning och för växande företag, sade Andersson.

Andersson, liksom Löfven, saknar riksdagsplats. S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld tror att hon skulle behövas i riksdagen, där mycket av den ekonomiska politiken formas och beslutas.

–Om då den mest framstående företrädaren inte finns på plats kan det skapa ett utanförskap som minskar möjligheten att påverka politiken och, vilket jag tror är viktigare, att man inte syns i debatten och som gör det svårare att synliggöra sitt budskap för väljarna.

ANNONS

"Räcker inte"

I stället får S:s förstanamn i finansutskottet, Fredrik Olovsson, mäta sig med finansminister Anders Borg (M) i riksdagsdebatterna. Han är som Göran Persson ursprungligen från Vingåker men säger sig inte ha fått någon direkt politisk skolning av denne.

–Men som ordförande i SSU i Sörmland krävde jag att Persson skulle avgå som ordförande för distriktet.

Andersson tycker inte att allt regeringen Reinfeldt gjort är fel, och tror inte det går att rulla tillbaka de genomförda jobbskatteavdragen.

–Men det räcker inte med skattesänkningar för att skapa jobb och växande företag.

Löfven byter också ut gruppledaren i riksdagen Carina Moberg mot talesmannen i utbildningsfrågor Mikael Damberg. Och från Kommunal plockar han chefekonomen Emma Lennartsson, tidigare på finansdepartementet, till posten som gruppsekreterare i riksdagen.

Högt på listan

Enligt Löfven är det den socialdemokratiska skuggregeringen som han nu presenterat.

En viktig utgångspunkt för förändringarna var att hitta någon som kan ta debatterna med statsministern. Det blir Mikael Damberg.

–När man ser till helheten så var han det bästa förslaget, sade Löfven.

ANNONS

Att partiet, trots 112 ledamöter i riksdagen, tvingats besätta de två tyngsta posterna med personer utanför den gruppen ser Löfven inte som någon svaghet utan snarare ett tecken på bredd.

Bjereld tror att Andersson och Löfven kommer att finnas på riksdagslistorna inför valet 2014.

–Om inget oförutsett händer kommer de vara väldigt högt på listan – svar ja.

ANNONS