Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sxf6685b
- Vi hade egentligen en förhoppning att det skulle ha varit klart före förra valet, säger oppositionsrådet Henrik Ripa (M) i Lerum.

Nytt resecentrum i Lerum kan bli klart 2018-2019

Det nya planerade resecentrumet i Lerum beräknas stå klart vid årsskiftet 2018–2019. Men juridiken kring hur ägandet ska se ut är betydligt snårigare.

Resecentrumet har varit en följetong i Lerum under en lång rad av år, men nu tycks ett färdigställande vara relativt nära.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi hade egentligen en förhoppning att det skulle ha varit klart före förra valet, men som så ofta med den här typen av projekt så blir det förseningar, säger Henrik Ripa (M), oppositionsråd i Lerums kommun.

Resecentrumet är förstås tänkt att bestå av vänthall samt buss- och tågförbindelser och annat som man alltid finner i stora terminalbyggnader.

Men också av andra lokaler, som antingen ska användas av kommunen eller hyras ut. Däremot vill Lerums kommun inte äga någon del av resecentrumet, det ska Västtrafik och ytterligare någon fastighetsägare göra.

Just detta har gett juristerna huvudbry, men nu har man hittat en modell som tros fungera.

Det handlar om att göra en så kallad tredimensionell fastighetsbildning, där Västtrafik och kommunen gemensamt står som ägare till en början och sedan med förenade krafter hittar ett företag som kan bygga resecentrumet.

När bygget står klart kan kommunen sedan sälja sin del till en annan fastighetsägare.

I en utredning som presenterats för politikerna konstateras att det finns en viss ekonomisk risk i detta upplägg. Samtidigt ger det Lerums politiker en möjlighet att styra vilken typ av verksamheter som ska husera i resecentrumet.

Mest läst