Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Erika Dahlin från Älvsåkersskolan redogjorde för hur hon upplever situationen på skolan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt protestmöte väckte ilska

Kommunfullmäktigesalen i Kungsbacka var fullsatt när elever och föräldraföreningarna gav sin syn på saken. Och moderata påståenden om att brister i skolan handlar om dåligt ledarskap väckte ilska.

Höj elevpengen i stället för att sänka den. Under den devisen fortsätter föräldraupproret i Kungsbacka med oförminskad styrka. I måndags kväll fylldes fullmäktigesalen till brädden av allianspolitiker som kommit för att lyssna på föräldrarna. Mötet inleddes med en påminnelse om löften som getts före valet och fortsatte snart med flera vittnesmål.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Som elev är jag den riktiga experten här, jag vet hur det fungerar i praktiken. Många i min omgivning har svårt att få godkänt i alla kärnämnen. Hur ska de få rätten att få godkänt när stödlärare tas bort, sa Erika Dahlin i klass nio på Älvsåkerskolan, en skola som på kort tid tvingats dra ner på fem heltidstjänster.

Representanter från Toråsskolan, Fjordskolan och Älvsåkersskolan berättade utifrån konkreta exempel om stora klasser, för få pedagoger, mobbning, slagsmål och om skolor där andelen nior som klarar målen i alla kärnämnen minskar. Föräldrarna påminde också om den nya skollagen som träder i kraft till sommaren som kommer att ställa högre krav på både pedagoger och rektorer.

Trots föräldrarepresentanternas uppmaning att för en stund tänka att situationen i skolan kan bero på ekonomi handlade kommentarerna från de moderata ledamöterna om ledarskap.

– Är ledarskapet och pedagogerna så dåliga på Fjordskolan att det blir slagsmål. Jag häpnar av att man i Anneberg tillåter elever att kasta saxar i taket. Och att man tillåter mobbning på Toråsskolan, visst är det en ledarskapsfråga, sa Peter Söderberg (M).

– Det är mycket en ledarskapsfråga och vilken typ av klass man har. Det är ju konstigt att vissa skolor lyckas bättre än andra år efter år, konstaterade Lisa Andersson (M).

Föräldrarepresentanterna var märkbart irriterade:

– Nu är ni där och skyller på pedagogerna igen. Det finns en förvaltningschef som anställer rektorer som i sin tur anställer lärare. Har man misslyckats så kapitalt menar ni, sa Magdalena Sundqvist, från Älvsåkersskolans föräldraförening.

Oppositionen, som portats från mötet, på grund av moderaternas ovilja till debatt, fick senare information om vad som sagts av föräldrarna själva. Och upproret fortsätter framöver med samma budskap.

– Pengar löser inte allt men bristen på dem kan skapa problem, säger Anna Wangeby från Vallda Toråsskolans föräldraförening.

– Tvinga inte våra rektorer att välja mellan att följa skollagen och följa budget, säger Magdalena Sundqvist.