Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Marie Ohlsson har återställt konstnären Sten Larsons funkisateljé. Hans dotter Suzanne Vässmar Alfredsson ger henne godkänt för utformningen.

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Nytt liv i funkisateljén

    Funkisateljén i Hallerna är klar. Den 28 september öppnas dörrarna till 30-talshuset på klippan ovanför Hakefjorden.
    Resan har varit lång för det lite drygt 40 kvadrat lilla huset som en gång fanns med på Stockholmsutställningen 1930 och som imponerat på Bohusläns museums byggnadsantikvarie, Lars Rydbom. Trävaruhandlare Sven Larson köpte sportstugan till sin son, konstnären Sten Larson.

    Himlen, havet och horisonten
    Hans dotter Suzanne Vässmar Alfredsson var bara fem år när hon tultade omkring i ateljén första gången 1941.
    - Pappa blev förskräckt när han såg att hans far Sven byggt huset så högt upp, här är 32 meter över havet. Pappa ville ha det lite mer undanskymt, inne mellan bergknallarna.

    När GP Bohuslän skrev om funkishuset första gången i februari 2007 visste Stenungsunds kommun inte riktigt vad som skulle hända med det. En tanke var att flytta det till Nösnäs. Men en del av idén med byggnaden är just läget, här flyttar himlen, havet och horisonten in i rummet och blir en del av huset.

    Marie Ohlsson läste GP och åkte direkt upp till Hallerna. Hon blev kär.
    - Jag ville ha ateljén och skrev till kommunen. Sedan fick jag köpa det i konkurrens med flera arkitekter.

    I dag är det 31 trappsteg rakt upp i himlen innan besökaren kan stiga in genom dörren som flyttas till sin ursprungliga plats.

    Det känns att ateljén renoverats med omtanke och glädje. Marie och maken Roy har under ett halvårs tid lagt många arbetstimmar och en hel del pengar för att förvandla ett vandaliserat hus till en välkomnande lokal för kurser, mindre konferenser och utställningar.
    - Jag blir glad när jag kommer in, säger Suzanne vars leende ger Marie mer än godkänt för utformningen.

    Under Kulturnatta i Stenungsund den 28 september, samtidigt som Kvarnbergsborna öppnar sina hus, kommer även funkishuset att bjuda in allmänheten. Efter vandaliseringen förra hösten saknas den ursprungliga kakelugnen. Det krävs lite detektivarbete för att hitta reservdelar och en byggnadsentusiast som vill bidra med 30 000 kronor.

    Skänkt en tavla
    Men så mycket som möjligt av ursprunget har bevarats.

    Bakom ateljén finns två arkitekter, Nils Einar Eriksson och Stig Ödeen. Eriksson har även ritat Göteborg konserthus.
    - Farfar som var trävaruhandlare byggde ateljén för att vi skulle komma med tåget från Göteborg och äta söndagsmiddag. Men pappa målade även här, säger Suzanne.

    Hon har skänkt en av Sten Larson tavlor till huset, en pojke på berget ovanför ljungheden som ser över bergen. På den tiden fanns här knappt några träd.

    I blickfånget
    Ett par saker återstår att fixa. Målning av fasaden, igensättning där dörren satt på baksidan och ett trädäck bland berghällarna nedanför huset. Här finns ett enklare kök, mulltoa men vatten saknas fortfarande.

    Funkisateljén, som ligger i blickfånget i skuggan av de nybyggda höghusen i Hallerna, lär ligga bra till när Stenungsund ska utse kommunens årliga byggnadspris nästa gång.