Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Nytt hopp för torskbeståndet

Hoppet för torsken i de bohuslänska fjordarna är inte ute. Nya sensationella fynd av lekbestånd på Västkusten ger hopp om en återhämtning.
Ett lokalt lekbestånd av torsk har hittats av forskare i Havstensfjorden på 15-25 meters djup.
- Detta är faktiskt lite sensationellt, säger Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordarprojektet. Förut var Gullmarn det enda kända stället. Att vi hittat torsk även i Havstensfjorden är väldigt uppmuntrande. Det visar att torsken inte är helt utslagen och att det finns lite att bygga på för framtiden.

Det är 8-fjordarprojektet tillsammans med Göteborgs universitet och Fiskeriverket som bedrivit provfiske efter torsk i fjordarna innanför Tjörn och Orust. Man uppskattar det nya fyndet av lekmogna torskar i Havstensfjorden till något hundratal.
- Vi vet ännu inte om den har en chans att återhämta sig, säger Niclas Åberg. Det kan ta lång tid, fem till tio år innan vi har ett rikt bestånd.

Tidigare var det fullt av lokala bestånd av torsk i Bohusläns fjordar. Nu är de borta överallt utom en liten rest i Gullmarn och Havstensfjorden.
Provfisket har också bedrivits i Hakefjorden, Askeröfjorden, Halsefjorden och Byfjorden. Men där har ännu inget bestånd hittats. De bästa indikationerna från tidigare provfiske finns i Gullmarn.
Och nu pekar allt på att det finns bestånd även i Havstensfjorden, vilket ökar sannolikheten att det finns en chans till återhämtning. Det är tre till fyra år mellan varje torskgeneration.

Det var längesedan det fanns något yrkesfiske av torsk i fjordarna. I dag har man rätt att dra upp tre torskar om dagen.
Man kan tycka att det är ett generöst tillstånd eftersom det inte funnits någon torsk, men efter de nya fynden vill Fiskeriverket skydda fjordtorsken bättre.

Eftersom det är Fiskeriverket som själva utfärdar bestämmelserna kan vi räkna med totalt fiskestopp för torsk i fjordarna.
Det är vad som krävs för att påskynda återhämtningen.
8-fjordarprojektet

Fem kommuner samverkar i att utveckla fjordområdet innanför Orust och Tjörn. 8-fjordar är ett EU-projekt som inriktar sig på fiskefrågor, miljö och turism.
De åtta fjordarna är: Älgöfjorden, Hakefjorden, Kalvöfjorden, Stigfjorden, Askeröfjorden, Halsefjorden, Byfjorden och Havstensfjorden.
De fem kommunerna är: Kungälv, Uddevalla, Orust, Stenungsund och Tjörn.
Mest läst