Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Nytt hem för dam med handväska

Maria Erixon Levin, delägare till Nudie jeans, har beställt bronsstatyn av damen med handväskan, av konstnären Susanna Arwin. Den som Växjös kultur- och fritidsnämnd inte längre vill ha på kommunens stortorg.

Under onsdagen kunde GP berätta att kultur- och fritidsnämnden i Växjö har ändrat sig: Det blir ingen staty till minne av den kvinna som 1985 dängde sin handväska i huvudet på en nazist. Motivet är för våldsamt.

Men Susanna Arwins staty av den väsksvingande kvinnan har redan hittat ett nytt hem - i Göteborg. På onsdagen gjorde nämligen Maria Erixon Levin, grundare till Nudie jeans, en beställning på den 165 cm höga bronsstatyn av kvinnan.

– Jag har letat efter en staty att ha hemma i min trädgård, och när jag såg den tänkte jag direkt att den vill jag ha, säger hon till GP.

Var det uppståndelsen runt statyn som fick dig att göra beställningen?

– Nej, för mig handlar det inte om att provocera. Och jag förstår att folk kan bli provocerade av statyn om den står utanför sitt sammanhang i en stadsmiljö. Jag vill nog inte uttala mig om politikernas beslut.

Hon säger att hon gör en annan tolkning av statyn, i vilken hon ser en modersgestalt och en symbol för civilkurage.

I sitt mejl till Susanna Arwin skriver hon, bland annat:

"Äntligen ett skyddshelgon i mitt hems trädgård. En småländsk tant från mina hemtrakter som invandrat till Sverige och blivit symbolen för den svenska tanten (...)

Att få den svenska tanten i min trädgård skulle betyda så mycket för mig, som ett skyddshelgon, hon symboliserar det jag högaktar. Modet hos kvinnor, modet hos turkiska kvinnor som nu demonstrerar, modet hos den syriska tiobarnsmamman. Modet att säga ifrån och skydda oss med sina bullar och handväskor."

– Sedan får man ju inte slå någon. Men det gör hon ju inte om hon står i min trädgård, säger Maria Erixon Levin och skrattar.

Konstnären Susanna Arwins staty Med handväskan som vapen är en avbildning av den kvinna som syns på Hans Runessons berömda fotografi från en demonstation i Växjö 1985. På bilden slår kvinnan, vars familj suttit i Auschwitz, en nazist i huvudet med sin handväska. Fotografiet utsågs till årets bild och har med tiden blivit en symbol för motståndet mot högerextremismen i landet.

Mest läst