Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Nytt auktionsrekord för Skriet

Den norske konstnären Edvard Munchs Skriet klubbades för 107 miljoner dollar på Sotheby's i New York.

Målningen blev därmed den dyraste som någonsin sålts på en auktion.

-Vi har haft många kända verk hos oss genom åren, men det är inte ofta vi har en kändis som den här. Skriet, som efter Mona Lisa är det mest kända konstverket i världen, sade Simon Shaw, chef för modern konst vid Sotheby's, till NTB.

Sju personer deltog i den spännande budgivningen och det hela var över på tolv minuter. Vem som köpt tavlan är inte känt, men budet lades på telefon.

För köparen slutar notan för den norska konstskatten med 12 procent i provision på svindlande 119,9 miljoner dollar, drygt 800 miljoner kronor.

Det tidigare auktionsrekordet för konst hölls av Pablo Picassos målning Naken, gröna löv och byst, som 2010 gick för 106,5 miljoner dollar. Världens dyraste målning hittills är däremot av Paul Cézanne. Den köptes privat av kungafamiljen i Qatar förra året för inte mindre än 250 miljoner dollar.

Skriet såldes av norrmannen Petter Olsen, vars far var vän till Munch. Målningen har varit i familjens ägo i över 70 år.

-Jag är nöjd, sade säljaren, norrmannen Petter Olsen, på en presskonferens i New York efter den historiska auktionen enligt NTB.

Olsen säger att han hoppas att publiciteten kring försäljningen bidrar till att öka intresset för Munchs arbete.

-Munch kommer att fortsätta att spela en betydande roll i mitt liv och genom mitt eget Munchprojekt kommer jag att fokusera på livet och kärleken, sade han.

Olsen framträdde med en symbol för ett miljöinitiativ på bröstet. Dess budskap var att världen går under om vi inte tar hand om planeten vi lever på.

Köpet av konstverket är förmodligen en god affär.

-Generellt kan man säga att toppobjekt har en historia av att alltid behålla sitt värde, och blir många gånger också dyrare och dyrare. Objekt i mellansegmentet fluktuerar mer med konjunkturen, säger Niclas Forsman, vd på Stockholms Auktionsverk.

Hittills är det okänt vem köparen är eller var Skriet hamnar.

-Om det är hos en institution eller privatperson är svårt att säga. Skulle det vara ett museum eller en konsthall kommer det här konstverket att höja statusen och attraktionen på en sådan institution.

TT: Kan det vara någon som köpt konstverket på ren spekulation i syfte att få ut ännu mer pengar?

-Det har jag svårt att se. I det korta perspektivet är det inte troligt, svarar Niclas Forsman.
Mest läst