Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Dominic Monaghan och Michael Nyqvist spelar huvudrollerna i kriminalserien "100 code" som nu har svensk premiär i Kanal 5.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nyqvist kulturkrockar i "100 code"

  I "100 code" tar ständigt aktuelle Michael Nyqvist en paus från skurkrollen. Nu har kriminalserien Sverigepremiär i Kanal 5.
  -Jag var mycket mer amerikansk än vad han var. Jag lade mig i allting hela tiden. Men vi kom varandra väldigt nära, han är som min brorsa, säger Michael Nyqvist om Dominic Monaghan, sin motspelare i kriminalserien "100 code".

  I serien, som tidigare gått i HBO Nordic, spelar britten Monaghan, mest känd som hob i "Sagan om Ringen", New York-polisen Tommy Conley som följer en mordutredning till Stockholm, där han paras ihop med Nyqvists svenske kriminalare Michael Eklund. Kulturer och personligheter krockar, men utredningen står i centrum.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Oftast skurk

  Nyqvist är van vid att befinna sig på "andra sidan" lagen. På senare år har han spelat skurk i både "John Wick" och "Mission: Impossible".

  -Men jag är bara ute efter en god karaktär, som kan berätta något om verkligheten. Ibland är det skönt att spela våldsam psykopat, men jag har tur som får göra allt, säger han.

  Fast han beskriver sin rollfigur i "100 code" som "lite på gränsen".

  -Han är lite rädd för sig själv, han är rädd för att göra någon illa.

  Serien utspelas i Stockholm. Michael Nyqvist tror att "Millennium" bidrog till bilden av Sverige som ett lämpligt deckarland.

  -Den visade att det finns en kyla här, en motsatsbild till att vi alla skulle springa runt med semlor upp till knäna, nakna och glada.

  Tävlar i Toronto

  Om det blir en andra säsong av serien är fortfarande oklart. Nyqvist menar att intresset finns, men att han är "rätt uppbokad framöver". Han har flera filmer på gång, däribland "The girl king" och "Frank & Lola". Just nu packar han inför filmfestivalen i Toronto, där filmen "Colonia" tävlar. I den spelar Nyqvist sektledaren Paul Schäfer mot bland andra Emma Watson.

  -Jag gillar inte det där med tävlingar, men jag hoppas att filmen kan få människor att tänka till. Vad är det som händer när man avskriver sig personligt ansvar?