Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Rektor Viveka Lennse Johansson och Johnni Törnemann från Laholms sparbank med kontraktet som går ut till alla blivande sjuor.

Nykter i tre år kan vinna körkortsbidrag

Alla i Laholm som början sjuan i höst kommer erbjudas att skriva kontrakt med banken om att hålla sig ifrån rökning, alkohol och droger i tre år.

- Idén kom efter att vi sneglat mot Karlshamns sparbank som har haft ett liknande koncept i tre år, säger Johnni Törnemann, marknadsansvarig på Laholms sparbank till Hallandsposten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi blev jätteglada när de kontaktade oss, säger Viveka Lennse Johansson, rektor på Lagaholmsskolan.

Skolan har haft liknande tankar tidigare, men det har fallit på att det blir för mycket jobb för skolpersonalen att själv kontrollera efterlevnaden, uppger Lagaholmsrektorn.

Förutom Laholms sparbank och de tre högstadieskolorna i kommunen är flera näringsidkare med i konceptet som kallas Smart livsstil.

Elever som tecknar kontraktet kan så länge de håller sig fria från rökning, alkohol, droger och dopningspreparat få rabatter hos medverkande affärer, caféer och biograf.

De som klarar sig genom hela högstadiet kan vinna 3 500 kronor till ett körkort.

Hur ska ni kontrollera att kontraktet hålls?

- Laholms sparbank litar på ungdomarna. Sedan tror jag att omgivningen reagerar om en klasskompis vinner och andra vet om att den har rökt eller druckit under de här åren, säger Johnni Törnemann.

Inom skolan har man märkt att rökningen har ökat på sistone.

- Vi tror att det här kan ha effekt. Vi hade inte hakat på om vi trott att det var ett slag i luften, säger Lagaholmsrektorn Viveka Lennse Johansson.

Mest läst