Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Johan Nyhus (S).

Nyhus viker inte om brohöjden

Trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S) viker inte för Sjöfartsverkets kritik. - Jag kan inte se behovet av en högre bro, säger han.

Sjöfartsverket anser att en bro med 13 meters seglingsfri höjd leder till ökad trafik och fler broöppningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi är beredda att från Göteborgs sida göra ett avtal där vi garanterar öppningar, men det valde Sjöfartsverket att säga nej till. Anneli Hulthén och jag kommer nu att bjuda ner verkets generaldirektör och andra till Göteborg. Det är viktigt att hålla dialogen igång. Ingen tjänar på att vi träter med varandra, säger Johan Nyhus.

Han är dock tydlig med att han inte vill kompromissa om brohöjden.

- Vi bygger ju en bro för att slippa ha ramper ner på citysidan. Med 13 meter klarar vi det. Om vi tvingas höja bron, måste vi bygga ramper på mycket attraktiv mark istället för nya kontor och annan verksamhet som ger nya jobb.

Han vet inte om Sjöfartsverket är berett att böja sig:

- Det klart att det finns en konflikt. Understundom tycker jag att vi har varit väldigt nära varandra. Kravet på mig och Göteborgs stad var att prestera avtalet, då gjorde vid det. Vad jag förstått har man reagerat på att det inte finns någon klausul om vi skulle bryta avtalet. Det är ingen som nämnt detta, men det har jag inget problem med.

En dom kan komma att tvinga fram ändringar.

- Då känner jag att man åsidosätter 2000 till 5000 nya jobb i Göteborg och bara ser till en näring. Då har vi en lång sträcka och en lång diskussion framför oss, säger Johan Nyhus.

Mest läst