Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/11

Världens tio rikaste personer – någonsin

Alla vet att Bill Gates är världens rikaste. Men sett ur ett historiskt perspektiv har han en bit kvar.

Microsoft-grundaren Bill Gates är rik. Riktigt rik. Enligt tidningen Forbes, som underhåller en lista över världens mest förmögna, är han just nu god för 733 miljarder svenska kronor.

Under historiens gång har det funnits ett antal personer som tillskansat sig enorma förmögenheter och vars makt kan beskrivas som närmast obegränsad.

Går det att jämföra Bill Gates förmögenhet med Djingis Khan? Den kinesiske kejsaren Shenzobg? Eller den romerske kejsaren Augustus?  

Sajten Time.com tog hjälp av en rad olika historiker och ekonomiska forskare för att hitta ett sätt att ställa historiska förmögenheter mot varandra. Målet att få fram en lista över de rikaste personerna någonsin.

Resultatet kan förvåna dig.

Den rikaste personen som någonsin levat var en afrikansk kung som verkade under 1300-talet och att försöka beskriva hans enorma förmögenhet är lika omöjligt idag som det var då det begav sig.

Rudolph Ware, som är professor i historia på University of Michigan, tar en gammal målning av kungen kungen som ett talande exempel. 

– Det finns en bild av honom där han håller igen en spira av guld på en tron av guld där han håller i en kopp av guld i handen och har en guldkrona på huvudet. Föreställ dig så mycket guld som du tror att en människa an äga och fördubbla det. Det är vad de försöker förmedla med bilden, säger han enligt the Time.com.

Klicka på bilden för att se hela listan.

Mest läst