Här är de galnaste tv-spelen någonsin

Från drogtriper till skenande getter – här är några av världens galnaste spel som faktiskt nått butikerna.

ANNONS
|

Bättre grafik och mer sofistiskeradhårdvara gör nu att det knappt finns några gränser för vad som går att återskapa i spelvärlden. Det är inte längre nödvändigt att få en berättelse när du kan styra över en verklighetstrogen get och se vad som händer om du sätter en raket på ryggen. Eller se hur Donald Trump ser ut på insidan i en sofistikerad kirurgisimulator.

Absurda och märkliga spelidéer tycks vara en genre för sig och ibland är gränsen mellan genialislkt och galet hårfin. Här har vi samlat några av de galnaste spelen som någonsin sålts över disk och som väcker frågan – hur tänkte de egentligen?

ANNONS

Goat Simulator (2014)

Spelet skapades ursprungligen som ett skämt men sedan en video av Goat sSmulator gjorde succé på Youtube bestämde sig skaparna för att släppa det till allmänheten. Vad du gör? Du är en get som går runt och skapar kaos på gatorna. Allt går snett och det räcker tydligen ganska långt. I en senare uppdatering kan du även välja att vara mikrovågsugn.

Octodad – Dadliest Catch (2014)

Spelarens uppdrag är att kontrollera en åttaarmad bläckfisk som av någon anledning jobbar undercover som älskad make och familjefar. Här gäller det att fixa de till synes enklaste hushållssysslorna – som att raka sig eller servera mat – utan att låta bläckfiskarmarna fara iväg och därmed avslöja hemligheten. Finns tillgänglig på en mängd plattformar.

Firewatch (2016)

Året är 1989 och du är skogvaktare i en nationalpark i delstaten Wyoming. Men du ska inte jaga zombies, ekorrar eller turister. Näe, utrustad med enbart en walkie-talkie, kompass och karta ska du vandra omkring skogen och hålla utkik efter möjliga skogsbränder. Blir du uttråkad kan du alltid spionera på nakenbadande vandrare, kallsnacka med basstationen eller testa ekot i grottor genom att skråla Toto-låtar.

Server Tycoon (2016)

Har du hemliga drömmar om att bli kung över dataserver-världen? Trodde väl inte det. I Server Tycoon börjar du med ett enkelt serverrack för att sedan bygga upp en serverhall, bli börsnoterad och bli en ledande marknadsaktör. Spelet lanserades på Kickstarter i januari 2016 men fick inte nog med stöd för att ta den dånande spelidén till den stora massan.

ANNONS

Katamari Damacy (2004)

Kungen över kosmos har i fyllan råkat förstöra stjärnorna och planeterna. Han skickar därför ut sin son, prinsen, och hans Katamari-boll för att samla ihop delar så att han kan ställa allt till rätta. Helt logiskt. I spelet styr användaren katamari-bollen medan den rullar runt jorden för att samla in mer eller mindre allt den kommer över: Allt eftersom bollen växer kan du också samla över större saker. Spelet blev en kulthit på Playstation 2.

LSD (1998)

Oavsett om spelet hämtat inspiration från droger eller drömmar – det har ibland undertiteln Dream Emulator – så är LSD ett spel som inte liknar något annat. Färgerna är hysteriska, atmosfären går barnsligt glad till direkt obehaglig och bli inte förvånad om dt plötsligt dyker upp en sumobrottare.

Keep talking and nobody explodes (2015)

I det här spelet ska du samarbeta med en eller flera partners – bara de har manualen framför sig – för att desarmera en tickande bomb. Ska du klippa den blå eller röda sladden? Det hela verkar precis lika nervpirrande som på film.

Muscle March (2010)

Kroppsbyggarna blir bestulna på sitt proteinpulver och måste hitta tjuven. Dessförinnan måste spelaren passera ett antal hål genom att posera med armarna. Tänk dig Arnold Schwarzenegger möter Village People på en milkshake med steroider och lyckopiller.

ANNONS

Rust (2013)

I grund och botten är Rust ett överlevnadsspel men det som är annorlunda med Rust är dels att du delar världen med andra onlinespelare, och dels att du börjar utan så mycket som en tråd på kroppen. Bered dig således på att stöta på många nakna män i skogen.

Seaman (2000)

Fiskar med människoansikten, så kallade Seamen, simmar runt i ett akvarium och kräver uppmärksamhet och kärlek från sin ägare. De är dessutom ganska otrevliga men vad gör det när Leonard Nemoy, Mr Spock, är med och gör rösten? Spelet var ett av få till Sega Dreamcast som faktiskt drog nytta av en mikrofon.

Mister Mosquito (2002)

Alla verkar hata myggor, men har du någonsin tänkt på hur det är att vara en själv? I Mister Mosquito är du en mygga som försöker överleva i en japansk familjs hus genom att suga blod och undvika att bli tillplattad.

Enviro-Bear 2000 (2009)

Spelet hävdar att det är det mest verklighetstrogna simulatorn av en björn som kör bil. Det tvivlar vi inte på för hur ska vi någonsin kunna jämföra?

Catherine (2009)

Du vet de där märkliga mardrömmarna där du försöker göra något men allt bara kollapsar igen och igen? Vincent är fast i ett olyckligt triangeldrama och har återkommande mardrömmar om att klättra upp för kuber i bara kalsongerna. Spelet är ett slags skräckpussel där det går ut på att flytta kuberna i rätt ordning för att komma upp till toppen innan allt faller samman. Det är dock betydligt mer ”dirty” och psykadeliskt än Candy Crush.

ANNONS

Surgeon simulator (2013)

Vi vågar inte uttala oss om hur verklighetstroget det är men det känns onekligen nervöst att hålla en med en nedsövd människa på operationsbordet. Men låt oss vara ärliga: Ingen patient kommer någonsin överleva en operation. Den som vill kan gå vidare med att operera en rymdvarelse eller varför inte Donald Trump?

BMX XXX (2002)

Redan titeln skvallrar om att det här inte är ett traditionellt BMX-spel. Och visst har utvecklarna gjort allt de kan för att göra spelet så politisk inkorrekt som bara möjligt: Cyklisterna är alla kvinnor med minimal klädsel – ibland till och med topless – och mellan tävlingsmomenten kan spelaren stifta bekantskap med en hallick, en ”ond" korvgubbe samt en hemlös man vid namn ”Homeless Jones”.

Tokyo Jungle (2012)

Du kastas in i en post-apokalyptisk värld där du kämpar för att överleva. Men vänta, det är inte så klyschigt som du tror. Tokyos övergivna gator kontrolleras nu av djur, från gulliga minihundar till blodtörstiga lejon, och i spelet väljer du ett djur som ska inte bara finna mat för dagen utan också hitta en plats i den nya hierarkin.

Custer’s Revenge (1982)

Osmakliga spelidéer fanns redan på tiden när Atari 2600 dominerade tv-spelsvärlden. Grafiken på Custer’s Revenge – en anspelning på General Custer från amerikanska inbördeskriget – må inte imponera i sin detaljrikedom, men det går ändå inte ta miste på vad som försegår på skärmen. Spelet fick massiv kritik när det släpptes då det mer eller mindre bara går ut på att sexuellt våldföra sig sexuellt på indiankvinnor och det dyker fortfarande upp i diskussioner om videospelsvåld. Uppmärksamheten gjorde ändå att det såldes i 80.000 exemplar

ANNONS
ANNONS