Storbrand på soptipp i Kungälv

Det brinner just nu på soptippen i Munkegärde i Kungälv. Stora svarta rökmoln syns enligt vittnen över stora delar av staden. – Vi har inte branden fullt under kontroll, säger Jerker Landin, insatsledare vid Bohus räddningstjänstförbund.

ANNONS
|

Larmet om branden ringdes in strax innan klockan 17.30 på fredagseftermiddagen och enligt larmet till SOS ska branden ha startat i en avfallshög på soptippen.

Personal från både brandstationerna i Kungälv och Kode ryckte ut till platsen och har under fredagskvällen bekämpat en våldsam brand vid återvinningsstationen.

Ett vittne uppgav vid 18-tiden för GP att röken från soptippen i Munkegärde kunde synas ner till Kungälvs centrum.

– Soptippen ligger på på ett berg eller en kulle så röken syns ju rätt snabbt över Kungälv, säger vittnet.

Insatsledaren vid Bohus räddningstjänstförbund uppgav tidigare under kvällen att de hade fullt upp med att släcka branden.

ANNONS

Fotografen Linus Olsson har under kvällen berättat att han har sett lågor på mellan fem och tio meter vid soptippen.

– Jag jämförde lågorna med en brandman och han var riktigt liten i förhållande till lågorna. Räddningstjänsten har kommit hit med fem enheter, två släckningsfordon, två tankbilar och en ledningsbil, berättade fotografen vid platsen tidigare.

"Inte under kontroll"

Vad som har startat branden är i nuläget okänt.

– Det är rejäla högar som brinner. Det brinner mindre nu men vi har inte branden fullt under kontroll, berättade Jerker Landin.

Enligt räddningstjänsten kommer det ta ett bra tag att släcka branden.

– Jag tror att det kommer ta ett par timmar. Branden avtar allt mer men är inte släckt, säger han strax före 19.30.

Texten uppdateras.

ANNONS