Utsattes för vinylklorid

Den 1 november hade Ineos i Stenungsund ett utsläpp av det cancerframkallande ämnet vinylklorid. Elva anställda exponerades för halter över gränsvärdet visar en rapport från Miljömedicinskt centrum.

ANNONS
|

Den petrokemiska industrin Ineos hade två utsläpp i november. Säkerhetsutrustningen fungerade inte men sattes ändå tillbaka och sammanlagt släpptes elva ton vinylklorid och sexton ton klorvätegas rakt ut i havet.

Miljömedicinskt centrum i Västra Götaland har i sin rapport bedömt riskerna av utsläppet den 1 november både för de anställda och allmänheten.

Mellan klockan 14.10 och 14.40 släpptes 8,4 ton vinylklorid ut i både luft och vatten. Gasmolnet spreds åt nordost mot fritidshamnen och Borealis hamn.

Om människor vistats i hamnarna utanför Ineos område var risken för att utsläppet innebar en större riskökning för cancer i ett värsta scenario liten, enligt rapporten.

ANNONS

Däremot fanns tre operatörer i direkt anslutning till gasmolnet, varav två hade masker som fick genomslag och en var helt utan skydd. Samtliga drabbades av nivåer rejält över gränsvärdet. Även åtta personer i ett kontrollrum utsattes för förhöjda halter.

Men om exponeringen är en engångshändelse var cancerrisken vid olyckstillfället försumbar eftersom nivån över tid är låg, anser Miljömedicinskt centrum.

Däremot uppmanas företaget att gå igenom instruktionerna för skyddsmasker i samband med utsläpp. Ingen ska arbeta utan och operatörernas tid i ett drabbat område på anläggning ska minimeras.

Vinylklorid kan orsaka en sällsynt form av levercancer, och ger yrsel och berusningskänsla i höga halter.

Fakta: Vinylklorid

ANNONS