Tuberkulos på skola i Sverige

En elev på en skola i Filipstad har insjuknat i tuberkulos, och cirka tio andra elever har visat sig vara smittade.

ANNONS
|

Sedan det blivit känt att en elev på en skola i Filipstad insjuknat i tuberkulos, pågår nu en smittspårning bland personer som haft längre kontakt med den sjuke, rapporter P4 Värmland.

- Vi har hittat drygt 10 elever som är misstänkt smittade, men ingen av dem är sjuka. Det vi gör nu är att utreda varje enskilda individ som kan ha blivit smittad och ta blodprov på dem, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Just nu finns det dock inget som pekat på att sjukdomen hos de smittade ska vara aktiv - vilket är en viktig skillnad.

Viktiga skillnader

Nu kommer en så kallad smittspårning att utföras för att se så att ingen annan person insjuknar i sjukdomen eller blir smittad.

ANNONS

Enligt Ingemar Hallén är den elev som har insjuknat under behandling och inte längre smittsam.

- I Sverige har vi resurser att utreda varje person som misstänks vara smittad. Det är också viktigt att betona att så länge man inte är sjuk så kan man leva precis som vanligt. Det är väldigt viktigt att skilja på att vara sjuk och att vara smittad. Man kan vara smittad men fortfarande vara helt frisk, sägerIngemar Hallén och fortsätter:

- Tuberkulos har tidigare varit en väldigt vanlig sjukdom i Sverige och för många länder i världen är den fortfarande ganska vanlig, men det har minskat med åren.

Tecken på tuberkulos

- Hosta med slem som varar längre tid än tre veckor

- Blodblandat slem i upphostningar ont i bröstkorgen.

Man kan också få symtom som viktminskning, dålig aptit, feber och nattliga svettningar om man har tuberkulos i lungorna eller i andra organ.

Källa: Vårdguiden

ANNONS