Tillstånd för tiggeri röstades igenom

Efter en lång debatt i kommunfullmäktige röstades det kritiserade förslaget om tillstånd för tiggeri i Kungsbacka igenom.

ANNONS
|

Beslutet innebär att de lokala ordningsföreskrifterna ska ändras så att det kommer krävas tillstånd från polisen för "passiv pengainsamling". Förslaget kom från Moderaterna och har skapat debatt inom kommunen och splittrar den styrande Alliansen i Kungsbacka. Sedan tidigare har Sverigedemokraterna och lokala partiet Kungsbackaborna ställt sig bakom förslaget och när ärendet skulle avgöras i kommunfullmäktige igår kväll röstade även Kristdemokraterna ja, och därmed gick det igenom.

– Nationellt vill Moderaterna ha ett tiggeriförbud, men lokalt handlar det om att vi vill ha ordning och reda. Vi vill veta vilka som sitter på våra gator och torg, gör man det av fri vilja eller ligger något annat bakom? Vi vet att mycket kriminalitet är kopplad till tiggeri och vet vi inte vilka tiggarna är kan vi inte hjälpa dem, säger kommunstyrelseledamoten Lisa Andersson (M).

ANNONS

Men Allianskollegorna Centern och Liberalerna håller inte med.

– Jag tycker att det är förfärligt och det visar att vi har helt olika syn på människors utsatthet. Vi har inga stora bekymmer med tiggeri och enligt polisen handlar det inte om kriminella ligor här, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Hon påpekar också att det är blir svårt för människor som inte kan språket att söka tillstånd och anser att det är onödigt att lägga polisresurser på att hålla ordning på reglerna. Även Fredrik Hansson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande, tycker att tillståndskravet är omotiverat.

– Antalet tiggare har minskat i Kungsbacka och det här innebär bara ökad byråkratisering och utgifter för skattebetalarna.

Fredrik Hansson och Ulrika Landergren tror dock inte att beslutet kommer att få någon större betydelse eftersom frågan om tillstånd med största sannolikhet kommer att överklagas tilllänsstyrelsen, som tidigare stoppat liknande förslag i andra kommuner. Bland annat i Eskilstuna där ärendet nu ska avgöras i förvaltningsrätten.

Men Lisa Andersson har däremot stort hopp om att kravet på tillstånd ändå kan bli verklighet.

– Vi tror på det här och då vill vi pröva det. Det är olika länsstyrelser som kan tolka frågan olika.

ANNONS

Kommer det ställas några särskilda krav för att få tillstånd?

– Vi har inte tittat på hur det ska fungera exakt ännu, men tanken är att om man visar vem man är ska man få ett tillstånd.

De nya ordningsföreskrifterna ska gälla från 1 januari 2019.

ANNONS