Svalt intresse för elmopeder

ANNONS
|

I augusti 2011 fick Äldrestödjarna i Kungsbacka fem elmopeder för gratis utlåning till äldre, för att de lättare skulle kunna ta sig runt i innerstaden.

– Det var en farbror som heter Tage Larsson, som tyvärr gick bort förra året, som ville göra någonting för de äldre. Han har skänkt pengar i en stiftelse, och han köpte även mopederna och vände sig till oss för att få hjälp att organisera utlåningen, berättar Lena Johnsson, projektledare för arbetsmarknadsprojektet Äldrestödjarna.

Det kostar ingenting att låna mopederna, men för tillfället finns bara en av fem tillgängliga, den står i inredningsbutiken FB Interiör på Lindens torg. Tidigare fanns tre mopeder i Gallerian, men under en period var de tvungna att stå utanför butikerna, och utsattes då för skadegörelse.

ANNONS

Strax innan jul fick Lena Johnsson och hennes kollega Gunnar Frii Johansson i stället parkera resten av mopederna i ett garage i anknytning till deras kontor. De har hört av sig till flera butiker i hopp om ny placering, men inte fått napp.

– Det är inte bra att de står här ute. Det är inte så långt ifrån centrum, men de äldre kanske måsta ta taxi hit för att låna en gratis elmoped och det blir lite skevt. Det är bättre att de står centralt, säger Lena Johnsson.

Intresset för utlåningen av mopederna har varit mycket litet, trots att informationslappar sitter uppe på bland annat äldreboenden, vårdcentraler och apotek. Lena Johnsson tror att det beror på osäkerhet hos många äldre.

– Problemet är kanske att många inte vågar testa någonting nytt. Det är nog den egna osäkerheten som sätter gränser, och gör att intresset inte varit så stort. Det tar också ett tag innan saker och ting slår rot.

Förutom hjälpmedlen att ta sig fram, erbjuder de även seniorvärdar, personer som kan följa med att handla eller bara hålla sällskap.

ANNONS

– Det har inte varit någon större succé, men med mopederna hoppas vi att det börjar röra lite på sig. Det finns ett par herrar som brukar låna dem och åka runt och hälsa på vänner på äldreboendena och umgås. Det är ett utmärkt sätt att använda dem på, säger Lena Johnsson.

Elmopderna som finns till utlåning är enkla att köra och kräver inget körkort eller förkunskaper.

De får köras även inne i butiker, och går att låna i upp till tre dagar. Är mopeden fulladdad kan den köras i tre timmar kontinuerligt, och går som snabbast i 11 kilometer i timmen.

ANNONS