Johan Falklind och Andreas Mortensen har bland annat spelat in en vigselscen vid Hillefors grynkvarn i Stenkullen, Lerum. Bild: Lisa Henricson
Johan Falklind och Andreas Mortensen har bland annat spelat in en vigselscen vid Hillefors grynkvarn i Stenkullen, Lerum. Bild: Lisa Henricson

Skapar kortfilm som väcker igenkänning

Många har säkert kollat på sociala medier och tänkt att han eller hon verkar ha det så bra. Men vad vet vi egentligen om andras liv? Frågeställningen är central i novellfilmen "Den gula jackan".

ANNONS
|

Filmen handlar om Tova som digitaliserar gamla videoband. Hon blir besatt av den yngre kvinnan Agnes som är med på en av videofilmerna. Men när verkligheten för Agnes inte blir som Tova tänkt sig börjar hon klippa om bandet för att få ett lyckligt slut. Filmskaparna Johan Falklind som bor i Lerum och Andreas Mortensen från Göteborg ser en tydlig parallell till sociala medier.

– Jag tror att alla kan känna igen sig. Man lever sig in någon annans liv och tror att de har det så mycket bättre, även om man inte går så här långt, säger Johan Falklind.

ANNONS

Han och Andreas Mortensen har jobbat ett år med filmen och under sommaren och början av hösten har de spelat in filmens viktigaste rekvisita, videobanden från 90-talet, i Lerum, bland annat vid Hillefors grynkvarn och på Torpskolan.

Ännu återstår en hel del arbete, men målet är att kortfilmen ska vara klar i februari nästa år. Förhoppningen är att Den gula jackan kommer att visas på olika festivaler och redan nu har den väckt intresse.

– Vi var nyligen på Uppsala kortfilmsfestival och det är en del festivaler som vill ha den.

Johan och Andreas har tidigare prisats för sin förra film "Se" som de gjorde direkt efter studenten för två och ett halvt år sedan. Då vann de bland annat pris för bästa film och bästa manus på Frame festival i Göteborg. Därmed är de också kvalificerade för att tävla på Novemberfestivalen om några veckor.

Att vinna priser är inte det som driver Johan och Andreas, men samtidigt kan det ge stora fördelar.

– Det underlättar när man pratar om sponsring. Men många förtjänar att vinna så det handlar mycket om att ha tur, säger Andreas.

För sin senaste kortfilm har de fått en del ekonomiskt stöd från Göteborgs stad och föreningen Kultur ungdom samt teknisk hjälp av House of vision, där Johan jobbar som fotograf. Sedan handlar det också om att hålla nere kostnaderna genom att många i filmteamet ställer upp gratis.

ANNONS

Trots en tuff bransch tvekar inte Johan och Andreas på att satsa på film även i framtiden. De planerar att starta företag ihop och ser fram emot nya projekt.

– Det roligaste är att man skapar något från noll till färdig film. Och att man förhoppningsvis berör människor, säger Johan.

Fakta: Kortfilmsfestivaler i Västsverige

  1. Frame är en årlig kortfilmfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Frame är också regional uttagning till nationella filmtävlingen Novemberfestivalen.
  2. Novemberfestivalen i Trollhättan arrangeras 24-25 november i år. Under festivalens två dagar visas cirka 40 av Sveriges bästa kortfilmer gjorda av unga filmskapare. Filmerna tävlar i klasserna mellanvikt, 16-19 år, och tungvikt, 20-26 år, och bedöms av en jury.

Källor: www.kulturivast.se och novemberfestivalen.se

ANNONS