Mäktigt norrsken över Kungälv

ANNONS
|

Norrsken eller Aurora Borealis, som det heter på latin, uppkommer då solvindens partiklar sätter fart in mot polarområdena och krockar med atomer och molekyler längst upp i atmosfären.

– Norrskenets spektra är väldigt rikt. De flesta brukar se det gröna ljuset, som är elektroner som krockar med syreatomer. Längst upp finns rött norrsken där elektroner också krockar med syreatomer, säger Urban Brändström, doktor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Starkare än vanligt

Vanligtvis är det enklast att skåda norrskeni de norra delarna av Sverige, med ett par gånger per år går fenomenet att se vid klart väder även i de södra delarna av landet.

ANNONS

Natten mot onsdagen var just en sådan kväll - vilket Jan-Olof Börjeson hade uppmärksammats om med hjälp av en mobilapp.

För att se det mäktiga skådespelet tog han sig högst upp i en skidbacke i Fontinskogen i Kungälv där han blickade ut över ängarna nedanför berget.

– Det var lite dimma över åkrarna och vid 22.15-tidenbörjade det i form av grön rand över himmeln. Sedan satte det fart och började röra på sig i olika staplar, säger Jan-Olof Börjeson.

Sågs även i Göteborg

Han berättar att han har sett norrsken tidigare i Kungälv, men kanske aldrig så starkt som under tisdagskvällen.

– Det höll på väldigt länge, jag åkte hem strax innan midnatt och då pågick det fortfarande. Det var väldigt fint, säger Jan-Olof Börjeson som fångade fenomenet med hjälp av sin avancerade kompaktkamera, inställd på 15 sekunders slutartid, monterad på ett stativ.

Även Johanna Fåglund från Göteborg lyckades fånga norrskenet på bild under den sena tisdagskvällen. Från sin balkong i Västra Frölunda såg hon det vackra ochmytomspunna himlaspelet vid 23-tiden.

– Det syntes väldigt svagt för öginen, men kameran fångade upp det ganska bra, säger Johanna.

Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

Källa: TT

ANNONS