Lisa Holms mördares straff står fast

Högsta domstolen (HD) tar inte upp Lisa Holms mördares Nerijus Bilevicius överklagan. Därmed vinner Göta hovrätts livstidsdom mot 36-åringen laga kraft.

ANNONS
|

Den 7 juni förra året mördade36-årige Nerijus Bilevicius den 17-åriga Skövdeflickan Lisa Holm i en lada i Blomberg. Fem dagar senare - den 12 juni hittades hon efter en massiv sökinsats intryckt i ett klädskåp i en arbetsbod på gården Martorp - tre kilometer öster om Blomberg.

Nerijus Bilvicius har dömts till livstids fängelse för mordet av bådeSkaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt.

Efter Göta hovrätts livstidsdom i februari bytte Nerijus Bilevicius advokat till Björn Hurtig som överklagade domen till Högsta domstolen.

Under måndagen meddelade HD att man inte kommer att bevilja prövningstillstånd i målet.

"Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast", skriver HD i sitt beslut.

ANNONS

"För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen.Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver HD fortsatt i sitt beslut.

Efter att ha beviljats anstånd med att lämna in sin slutgiltiga överklagan skickade NerijusBilevicius advokat Björn Hurtig i mitten av aprilin en27 sidor långinlaga till HD.

I överklaganredovisadesett antal nya omständigheter som enligt Björn Hurtig inte kundeutesluta att en annan gärningsman mördade Lisa Holm.

Bland annat skrev Björn Hurtig att det redovisats felaktig datoraktivitet i utredningen, och att det inte gjorts någon fördjupad analys av hårstrån som hittades på flickan när hon anträffades död.

HD anser dock inte att det finns tillräckliga skäl för att fallet ska prövas ännu en gång och Göta hovrätts dom mot mördaren vinner därmed laga kraft.

Enligt HD:s beslut ska Björn Hurtig ersättas med 178 000 kronor för sitt arbete med fallet under våren.

Kriminalkommissarie Lars Johansson i Skövde har varit spaningsledare i fallet sedan Lisa Holm försvann den 7 juni.

ANNONS

– Nu är det över, och det är framför allt väldigt skönt för familjen. Det enda som skulle kunna hända nu är väl att han skulle kunna begära resning någon gång i framtiden omdet skulle framkommanågot väldigt konstigt, men det ser jag som helt osannolikt,säger Lars Johansson.

ANNONS