Kommunstyrelsen i kungsbacka röstade igenom förslaget om tillståndsplikt för tiggeri. Bilden här ovan är dock tagen vid ett annat tillfälle, i en annan stad.
Kommunstyrelsen i kungsbacka röstade igenom förslaget om tillståndsplikt för tiggeri. Bilden här ovan är dock tagen vid ett annat tillfälle, i en annan stad. Bild: Kent Eng

Kungsbacka vill ha tillståndsplikt för tiggeri

Kommunstyrelsen i Kungsbacka röstade igenom Moderaternas förslag om att det ska krävas tillstånd för få tigga. Moderaterna fick stöd av Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna i en fråga som delar den styrande Alliansen.

ANNONS
|

Moderaterna lade fram sitt förslag när kommunstyrelsen skulle rösta om nya lokala ordningsföreskrifter. Partiet vill att det ska krävas tillstånd från polisen för att få genomföra "passiv pengainsamling", alltså tiggeri, vilket SVT Väst uppmärksammat.

– Nationellt vill vi införa tiggeriförbud, men det går inte i de lokala ordningsföreskrifterna. Då tänker vi att det i vart fall kan vara tillståndspliktigt. Då blir det samma som för organisationer som samlar in pengar och så har vi lite kontroll på vem som sitter på våra gator, om de gör det av fri vilja eller om det står kriminella ligor bakom. Det är ett steg att få ordning och reda, säger Lisa Andersson (M).

ANNONS

Tiggeri är ju en sorts sista utväg för att få en inkomst. Riskerar inte det här att slå mot de som redan är utsatta?

– Det gör det ju, men sedan vet jag inte vilken storlek det är på avgiften. Bulgarien och Rumänien, som många som tigger kommer ifrån, får väldigt mycket EU-pengar för att hjälpa de här personerna, då tycker jag att de ska ta hand om de här personerna. Det är tragiskt att behöva lämna sina barn och åka hit ett halvår i taget. Sedan kan jag förstå att man gör det man behöver för att överleva, men EU måste sätta press på de här länderna.

"Det är fel väg att gå"

Förslaget röstades igenom med stöd av Sverigedemokraterna och det lokala partiet Kungsbackaborna, men möter stark kritik från Allianskollegorna i Centerpartiet. De menar att liknande förslag stoppats av länsstyrelsen på flera håll i landet, och att det förmodligen kommer bli likadant i Kungsbacka.

– Här är det människor som sträcker ut handen och ber om hjälp. Ska vi då byråkratisera och göra det krångligt ... jag tycker att det är fel väg att gå. Polisen har mycket de behöver prioritera och det här är inget stort problem. Har det nu inte hållit i överprövande instans på annat håll, varför skulle det göra det här? säger Fredrik Hansson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS

Lisa Andersson har förståelse för kritiken om polisens resurser, men menar att förslaget skickar signaler.

– Det är ett signalsystem som säger att man vill ha ordning och reda och veta vem som sitter var. Skulle det uppstå problem så är det lättare att ingripa. Men det är inte så att jag vill att polisen ska prioritera detta framför viktigare saker, säger hon.

ANNONS