Karin får sälja sina egna ägg

ANNONS
|

– Jag blev så otroligt glad att jag grät en skvätt, berättar Karin Hultmark om ögonblicket när hon fick kammarrättens domslut uppläst för sig i telefon.

Innan dess hade hon fått tummen ner från ett helt batteri av beslutsfattare. Först Alingsås kommun och Livsmedelverket, sedan länsstyrelsen, och till slut förvaltningsrätten.

Allt handlar om de omärkta, närproducerade ägg som Karin Hultmark säljer i den anrika lilla ekobutiken Planeten. För snart fem år sedan påpekade kommunens miljöskyddskontor att försäljningen bröt mot reglerna. Ägg som säljs i butik ska vara kontrollerade och märkta enligt ett rigoröst regelverk, allt i syfte att minska risken för salmonellaspridning.

ANNONS

– Men det finns ett antal undantag, bland annat om butiksägaren äger hönsen själv och de är högst 50 stycken. Så då köpte jag hönsen av min huvudsakliga äggleverantör, berättar Karin Hultmark.

Men det hjälpte inte. Alingsås kommun förkunnade då att ägghandeln bara fick ske på "the local public market", som det uttrycks i de engelskspråkiga EU-reglerna. "Torghandel" ansåg kommunen att det uttrycket skulle översättas till.

En absurd tolkning, tyckte Karin Hultmark och hennes advokat. De tyckte att det var uppenbart att formuleringen helt enkelt syftade på affärer i hönsgårdens geografiska närhet.

– Vi hade bland annat Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlüter här, och han sa att de måste ha missförstått reglerna, säger Karin Hultmark.

GP har varit i kontakt med Thomas Pettersson (C), ordförande i Alingsås kommuns miljöskyddsnämnd. Han konstaterar att domen är tydlig och att man från politikernas sida inte har några planer på att överklaga.

– Rätten slår ner på Livsmedelsverkets bedömningar, som vi har förlitat oss väldigt mycket på. Det här blir en större fråga nu. Verket måste se över vilka råd de ger framöver, säger Thomas Pettersson.

Han tycker inte att det är fel att äggstriden har malts genom rättssystemets kvarnar under så lång tid.

ANNONS

– Frågan är väldigt viktig. Sverige är ett av väldigt få länder där man inte har salmonella, där man kan göra en majonnäs utan att riskera att bli sjuk, säger han.

Det resonemanget ger Karin Hultmark inte mycket för.

– Jag tycker det leder fel. Jag driver ju den här affären för att jag tror på småskalig ekologisk produktion. Det ger mat med bättre näringsinnehåll och leder oss mot ett mer hållbart samhälle, säger hon.

Efter kammarrättens dom talar nu allt för att Karin Hultmarks juridiska kamp är över. Det betyder att Planetens kunder kan handla omärkta ägg från butiksägarens egna höns även i framtiden. Åtminstone om de tittar in i butiken vid rätt tillfälle.

– De omärkta äggen är faktiskt nästan alltid slut. Det blir ju inte så många ägg från 50 höns, suckar Karin Hultmark.

Även om hon är nöjd med kammarrättens dom skulle hon väldigt gärna vilja sälja ägg åt andra lantbrukare i närheten också.

– Det kanske blir nästa strid. Men då krävs det ju att reglerna ändras. Nu får jag hålla mig inom lagens ramar ett tag, säger Karin Hultmark.

Fakta: Domskälen

ANNONS

■ Kammarrätten slår i sin dom fast att ekobutiken till största delen uppfyller de krav som kan ställas på direktförsäljning av omärkta ägg. Antalet höns är mindre än 50 och ägs av butiksägaren själv. Ekobutiken kan betecknas som en del av "en lokal offentlig marknad", så som EU-reglerna föreskriver.

■ Butiken har tidigare slarvat med märkningen av äggens ursprung och också vid några tillfällen blandat dem med ägg från andra producenter. Men det kan inte ensamt motivera kommunens beslut om ett förbud mot försäljningen, anser rätten.

ANNONS