Hundar fick gå i sin egen avföring

Rummen i bostadshuset var nedlortade av hund- och kattbajs. I stallet stod hästar som inte fick komma ut, fåren var magra och hönorna saknade mat och vatten. Trots det, kan djurägaren få behålla sina djur.

ANNONS
|

Hundbajs i skinnsoffan. Utstickande revben på tackorna. En 30 år gammal häst som inte fällt av vinterpälsen och saknade möjlighet till utevistelse.

Det var en minst sagt förskräcklig syn som mötte länsstyrelsens djurskyddsinspektörer när de besökte fastigheten i en ort i Laholms kommun i slutet av juni, vilket Hallandspostenäven har skrivit om.

Kontrollmyndigheten ryckte ut efter en anmälan på djurhållningen.

Djuren sköttes– eller snarare missköttes – av en man som bor i huset och en kvinna som är där ibland.

17 punkter i akuta brister

I bostadshuset fanns 13 hundar, 2 katter och 4 kycklingar. Samtliga utrymmen där de vistades var förorenade av avföring. Djuren saknade vatten och i kycklingarnas fall även mat.

ANNONS

Ute på gården fannsfler försummade djur.

Två hundar hölls i en undermålig hundgård. Fem hästar, inklusive ett ungt föl, fick aldrig se dagsljus eller beta ute. Fyra får var mycket under normalt hull. Hönorna, åtta till antalet, saknade inte bara mat utan också sittpinnar, reden och ströbad.

Två hingstar gick i en hage där allt gräs redan var bortbetat.

Kontrollrapportenmed allaanmärkningar är tolv sidor lång. Lika långt är beslutet där mannen föreläggs att vidta åtgärder. Länsstyrelsen listar akuta brister i 17 olika punkter som måste åtgärdas omedelbart eller, i vissa fall, inom en till två veckor.

Om inte beslutet följs kommer länsstyrelsen att vidta ytterligare åtgärder.

LÄS MER:Fjorton hundar till salu - av polisen

"Kan omhänderta djuren"

Enligt länsstyrelsen kan de besluta att omedelbart omhänderta djuren om det finns allvarliga brister och djuren är utsatta för ett lidande.

– På begäran av länsstyrelsen kan polisen omhänderta djuren på grund av vanvård, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det är sedan länsstyrelsens jobb att besluta vad som ska hända med djuret därefter.

De som inte följer ett beslut som en kontrollmyndighet har meddelat och som är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt kan riskera att få djurförbud.

Förbudet gäller också om manallvarligt har försummat tillsynen eller vården av ett djur, misshandlat ett djur, dömts för djurplågeri, eller vid upprepade tillfällen dömts för brott mot djurskyddslagen eller också vidupprepade tillfällen varit föremål för förelägganden enligt djurskyddslagen.

ANNONS

ANNONS