Hjälper forskare att rädda våra bin

Hur mår våra honungsbin egentligen? Den frågan vill forskare ha svar på och åttondeklassarna på Stenungsunds Montessoriskola hjälper till.

ANNONS
|

Bina spelar en viktig roll för både natur och människor. Men den senaste tiden har svenska bin drabbats av olika sjukdomar. Forskarna på Lunds universitet, Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez, har en teori om att binas immunförsvar försvagas när biodlare ger dem sockerlösning istället för den egna honungen. Den senare innehåller nämligen bakteriedödande ämnen som kommer från mjölksyrabakterier i binas honungsmagar.

Forskarna vill nu ta reda på om de nyttiga bakterierna försvinner när bina inte får behålla honungen, och till sin hjälp har de högstadieelever från hela Sverige. Stenungsunds Montessoriskola är en av skolorna som deltar i Forskarhjälpen 2017: Bi-jakten. Åttorna har hämtat bin hos Stenungsunds biodlareförening, plockat ut honungsmagarna, frusit ned dem och skickat dem till forskarna i Lund. Nu väntar de med spänning på resultatet. – Det har varit väldigt lärorikt, det är en helt annan grej att göra något som är på riktigt. Vi har också lärt oss mycket om hur bisamhällen fungerar och hur man kan hjälpa bin, säger Stella Hallberg Juhlin.

ANNONS

Hon och klasskompisarna berättar om den ibland lite svåra uppgiften att få ut honungsmagarna i bra skick. Först var de också oroliga för hur resten av bisamhället skulle klara sig när 40 bin plockades bort. – Men det är ungefär som att ta ett blodprov från en människa, det påverkar inte resten av bina. Det kändes skönt att veta, säger Moa Löf.

Just nu arbetar de med att göra en vetenskaplig poster och den som vinner på skolan kommer att få tävla på Nobelmuseet i Stockholm. En slutlig vinnare ska röstas fram på facebook och de elever som tar hem förstapris får vara med på nobelprisutdelningen i december. – Det känns spännande. Vi vill verkligen vinna, men det är hård konkurrens, säger Stella Hallberg Juhlin.

Fakta: Forskarhjälpen 2017

  1. Forskarhjälpen 2017 leds av Nobelmuseet i samarbete med Lunds universitet och med finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning.
  2. Målet med Forskarhjälpen är att skolelever själva ska få möjlighet att prova på riktig forskning. Eleverna får en djupare förståelse för vad ett forskningsprojekt kan innebära och forskarna får samtidigt hjälp med sin forskning.
  3. Bi-jakten är det sjunde projektet i Forskarhjälpen.
  4. 26 skolor deltar, bland andra Kapareskolan i Onsala och Lindåsskolan i Billdal.
ANNONS