Hannes har samlat in 162 000 till välgörenhet

Fjortonårige Hannes Aiff har spelat fiol på gator och torg sedan han var liten. Nu har han lyckats samla in 162 000 kronor till Barncancerfonden och Läkare utan gränser.
– Bäst går det på löningsdagar i Nordstan och om jag spelar folkmusik, säger han.

ANNONS
|

Hannes Aiff från Ulricehamn var bara fem år när han lärde sig att spela fiol. Ett år senare såg han en gatumusikant på en resa i Mexiko och bestämde sig för att prova på att göra samma sak hemma i Ulricehamn.

– I början stod han utanför en leksaksbutik och spelade. När han hade fått ihop några hundralappar gick han in och köpte Lego, sen gick han ut och fortsatte att spela för att en stund senare köpa ännu mera Lego, berättar hans mamma Karin Aiff.

Vill tacka alla som skänkt

Det blev mycket Lego. Så pass mycket att Hannes en dag bad mamma Karin att ge pengarna till någon som behövde dem bättre. Och sedan dess har de insamlade slantarna gått till Barncancerfonden och Läkare utan gränser. Men även ett barnsjukhus i Vancouver har fått en del av förtjänsten.

ANNONS

Totalt har Hannes spelat ihop 162 000 kronor och över 100 000 har gått till Läkare utan gränser. Eftersom familjen reser mycket har han hunnit gatumusicera runt om i hela världen. Fiolen bär han alltid med sig på ryggen.

– Det känns kul att veta att pengarna gör nytta i världen. Jag skulle vilja tacka alla som skänkt pengar. Många kommer fram och säger att det är ett bra initiativ, säger Hannes när GP träffar honom i Nordstan.

Spelar mest folkmusik

Just Nordstan är en bra plats att spela på, menar han. I fiolfodralet bakom honom ligger en hög av sedlar och runt honom står en barnfamilj och lyssnar aktivt.

– Jag spelar mest folkmusik för det brukar locka publik. Men jag tycker också om att spela klassiskt av Bach och Mozart. I framtiden skulle jag vilja spela svårare stycken av Paganini, säger han.

Hannes Aiff, som vill bli soloviolinist, siktar på att komma in på Musikskolan i Vänersborg nästa höst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS