Han vill satsa på hummerodling

Efterfrågan är stor och hummerbeståndet rekordlågt. Det fick två Orustbor att våga satsa på idén om att odla hummer. Förhoppningen är att en anläggning ska stå klar 2019.

ANNONS
|

I veckan gick startskottet får årets hummerfiske, men eftersom hummerpopulationen minskat har strängare regler införts och både yrkes- och fritidsfiskare kan vänta sig mindre fångst. För Lars Mossberg och Michael Malmberg, som båda bor på Gullholmen, föddes därför idén om att odla hummer.

– Vi har alltid varit intresserade av fiske och älskar hummer. Men vi kan inte betala flera tusen kronor kilot så vi började fundera på vad vi skulle göra, säger Lars Mossberg.

Med stöd av leaderpengar från EU drog han och Michael Malmberg igång en förstudie, som väntas bli klar i vår. Intresset för projektet är stort från både investerare och myndigheter. De har bland annat haft mycket hjälp av Lovéncentret i Fiskebäckskil där forskare från Göteborgs universitet har testat att odla hummer i mindre skala.

ANNONS

Ganska snabbt insåg Lars Mossberg att processen är komplicerad och resurskrävande. En hummerhona kan lägga upp till 48 000 ägg, men få överlever i det vilda. Odlas de däremot kontrollerat kan cirka 60 procent överleva, förklarar Lars Mossberg. Men för att lyckas krävs strikt kontroll av vattentemperatur, salthalt och strömmar.

– Vi har kommit fram till att vi behöver ha ett automatiserat system. Det tar 3–4 år innan humrarna växt klart så det är ingen quick fix, man måste ha en passion för det.

Tanken är att placera hummerodlingen någonstans på västra Orust. Initiativtagarna har förslag på tre lämpliga platser, en av dem ligger precis intill färjeläget Tuvesvik på andra sidan Gullholmen.

Planen är en anläggning med bassäng inomhus där humrarna kan placeras när de är tillräckligt stora. På sikt hoppas de också på att kombinera med en bassäng i havet. Men om och när det kan vara möjligt är oklart.

Blir hummerodlingen verklighet är det den första i Sverige. I Stavanger och Cornwall finns liknande anläggningar, men enligt Lars Mossberg är de inte lika kommersiella som den som planeras på Orust. Han räknar med att kunna odla upp emot 50 000 humrar per år, som sedan kan säljas för cirka 300–400 kronor kilot.

ANNONS

– Vi tänker jättestort med hela Europa som marknad. Idag importeras amerikansk hummer för cirka fyra miljarder kronor om året, efterfrågan är gigantisk.

Lars Mossberg understryker att det inte enbart är en lukrativ affärsmodell. Det handlar även om att skapa omkring 100 arbetstillfällen på Orust. Och att hushålla med jordens resurser.

– Det här ska inte påverka miljön negativt på något sätt. Det handlar inte om att skapa lyxmåltider utan om att skapa förutsättningar för att ta fram bra livsmedel.

ANNONS