Flera spår stängs av – tåg stannar utanför Göteborg

Sju spår på Göteborgs centralstation stängs av under drygt två veckors tid - flera av Västtrafiks sträckor påverkas. De tillfälliga ändstationerna kan vara så långt bort som Vårgårda och det är inte alltid ersättningsbussar sätts in.

ANNONS
|

Stora delar av tågtrafiken kommer under sommaren påverkas av förberedelserna inför bygget av Västlänken. Spår 9-16 på Göteborgs Centralstation kommer inte kunna användas som vanligt och tågen som vanligtvis går till och från de berörda spåren får tillfälliga slutstationer – vissa så långt bort som Alingsås.

Turer ställs in

Från många av de tillfälliga slutstationerna hänvisar Västtrafik till ordinarie kollektivtrafik för att ta sig in till Göteborg, och omvänt. Det kan innebära en förlängning av restid på nästan 30 minuter om du till exempel reser mellan Borås och Göteborg.

På vissa sträckor ställs flera turer in.

– Ja det blir lite längre restid under vissa perioder under sommaren, men resegarantin gäller såklart ändå. Blir man mer än 20 minuter sen än beräknad restid, så har man rätt till kompensation, säger Jesper Wibergpresstalesperson på Västtrafik.

ANNONS

Trafikverkets ansvar

Beslutet om att stänga sju av spåren på Göteborgs centralstation kommer från Trafikverket, som ansvarar för underhållet av järnvägarna, och det är tåg i både söder-och norrgående riktning som påverkas.

– Ja tågtrafiken kommer att påverkas såklart. Det ska byggas ett nytt spår för postgången från postterminalen så att vi säkerställer postgången under och efter bygget av Västlänken, säger Ulf Angberg kommunikationsansvarig i Västlänken vid Trafikverket.

Arbetena pågår dygnet runt och under arbetsperioden kommer det att förekomma störningar i form av buller, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Bohusbanan, mot Uddevalla och Strömstad kommer intepåverkas avspårarbetet. Däremot berörs SJ:s och MTR:s tågtrafik.

Den 29 – 30 juli stannar SJ-tågen som trafikerar Göteborg – Stockholm i Alingsås, med ett beräknat tillägg av restiden på cirka 30 minuter.

Sträckan Malmö – Göteborg berörs under hela perioden och då stannar tågen i Varberg. Resetiden beräknas påverkas med cirka 60 minuter. SJ:s tåg mellan Göteborg och Kalmar påverkas inte.

– Det här är ett känt banarbete som Trafikverkat informerade om för länge sedan. Alla resor ligger inne i systemet med byten och beräknad restid, resenärerna vet om det när resan bokas, säger Carl-Johan Linde Presskommunikatör på SJ.

MTR:s trafik stannar i Vårgårda och även där ersätter bussar sträckan till Centralstationen. Resenärer hänvisas till respektive operatör för vidare information om hur resväg och restid påverkas.

ANNONS

Se samtliga ändringar i tågtrafiken här nedan.

Sträckor som berörs:

Göteborg – Kungsbacka – Göteborg

23 juli – 30 juli.

Lisebergsstationen blir tillfällig ändstation. För resterande resa till Göteborg C hänvisas till ordinarie kollektivtrafik.

Göteborg – Älvängen – Göteborg och Vänersborg – Göteborg

23 juli – 30 juli

Flera turer inställda. Ändstation Gamlestaden. Från Gamlestaden till Göteborgs C hänvisas till ordinarie kollektivtrafik

Öresundståg Göteborg – Köpenhamn/Malmö – Göteborg

23 juli – 10 augusti

Tågens ändstation blir Mölndal. Buss ersätter Mölndal – Göteborg.

Göteborg – Borås – Göteborg

23 juli – 10 augusti

Mölnlycke blir tillfällig ändstation. Från Mölnlycketerminalen till Göteborg C hänvisas till ordinarie kollektivtrafik.

Tåg 7303 Göteborg – Alingsås – Göteborg

Lördagar och söndagar 23 juli – 10 augusti

Avgången från Göteborg C klockan 00:45är inställd och går istället från Lisebergsstationen klockan 00:50

Göteborg – Alingsås – Göteborg

29 juli klockan 12:00 till 30 juli klockan 12:00

Ändstation blir Partille. Mellan Partille och Göteborg C hänvisas till ordinarie kollektivtrafik. Alternativt ersättningsbuss från Lerum.

Töreboda – Skövde – Nässjö – Göteborg tur och retur

29 juli klockan 12:00 till 30 juli klockan 12:00

Tågens slutstation blir Alingsås. Ersättningsbussar sätts in till Göteborg C.

Göteborg – Mariestad – Göteborg

29 juli klockan 12:00 till 30 juli klockan 12:00

Tågens slutstation blir Alingsås. Ersättningsbussar sätts in mellan Alingsås – Göteborg C.

SJ:s tåg till och från Stockholm

Alingsås blir tågens ändstation. Ersättningsbussar kör mellan Alingsås – Göteborg C

SJ:s tåg till och från Malmö

Varberg blir tågens ändstation. Ersättningsbussar kör mellan Varberg – Göteborg C

MTR:s tåg till och från Göteborg

Vårgårda blir tågens ändstation. Buss ersätter mellan Vårgårda – Göteborg C

Källa: Västtrafik

ANNONS