Ösregn i Båstad
Ösregn i Båstad

Flera bränder på grund av blixtoväder

Extremväder har dragit in över Västkusten. Blixtar slår ner och regnet öser ner i skurar. Räddningstjänsten har infört eldningsförbud i Halmstad och även Laholm överväger att följa efter.

ANNONS
|

– Åskan går rätt så ordentligt och den slår ner i skog och mark. Det regnar ordentligt,elskåp brinner, gräsbränder blossar upp till följd av blixtnedslagochmot Båstadstrakten regnar det ordentligt, säger Andreas Randevik befäl vid räddningstjänsten i Laholm.

Insatsledaren Andreas Nilsson delar sin kollegas bild och berättar att det framförallt är kring Båstadstrakten som det råder extremväder.

– Men det är inte enbart lokalt. IStockhult i Kronobergs län brinner det just nu liksom i Knäred. Blixtar har slagit ner i Båstad. Här i Laholm har vi extremt höga värden för brandrisk, säger Andreas Nilsson.

Kommer ni att införa ett eldningsförbud?

ANNONS

– Vi övervägde det i dag men valde att avvakta, man bör inte införa förbud bara så där. Vi har inget eldningsförbud ännu men fortsätter det så här sätter viett sådant förbud imorgon.

Även söderut regnar och åskar det om vartannat. I Halmstad har det införts ett eldningsförbud och enligt rapporter sträcker sig extremvädret även en bit ner i Skåne.

På grund av åskan har det uppstått vissa förseningar itågtrafiken mellan Göteborg och Malmö. Mellan Falkenberg och Halmstad kör tågen med lägre hastighet än normalt och tågtrafiken beräknas kunna köranormalt först under kvällen.

– I trakten kring Trollhättan har det varit ett stopp som kan ha orsakats av åsknedslag.Fyra tåg påverkades, sägerThomas Pihl, presskommunikatör vid Trafikverket.

I Göteborg är vädret till skillnad från i flera regioner söderut stabilt och bra på tisdagen. 28 grader varmt innebär att det är varmare i Göteborg än i Barcelona.

ANNONS