Boel och Borge ska återinföra sin ras – i Kaukasus

Visenterna Borge och Boel lämnar Borås djurpark – för ett liv i det fria i Kaukasus där deras sort tidigare varit totalt utrotad. – Jag tycker det här är helt fantastiskt. Jag hoppas på att kunna åka dit med mina söner för att se dem i det vilda. Det känns helt fantastiskt, säger Therese Hård, djurparksveterinär på Borås djurpark.

ANNONS
|

Två visenter, Borge och Boel, kommer att få lämna det regniga Borås för att återvända hem till Kaukasus

– Det är ett stort projekt som drivs av Världsnaturfonden. De här visenterna ska återinföras i Ryssland där de tidigare har varit helt utrotade i det vilda. Att de kan flyttas just nu beror på att vi har följt deriktlinjer som vi har fått från Internationella Naturvårdsunionen och fortsatt avla på vår genetiskt värdefulla grupp i flera år, säger Therese Hård,djurparksveterinär på Borås djurpar.

Det är en kviga och en tjur, födda 2015 och 2016 i djurparken, som nu ska få återse sin egentliga verklighet.

ANNONS

"Känns fantastiskt"

Therese Hård berättar att många visenter flyttats från djurparken tidigare genom åren, bland annat till Rumänien, och att vissa djur som inte kunnat utplaceras har gått till foder åt parkens rovdjur, precis som i naturen.

– Nu har vi lämpliga djur som kan återinföras till det vilda. Våra djur ska tillsammans med 15 andra djur samlas i Eriksberg i Blekinge i en månad för karantän, därefter ska de vidare till Ryssland ochKaukasus, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det här är helt fantastiskt. Jag hoppas på att kunna åka ditmed mina söner för att se dem i det vilda. Det känns väldigt betydelsefullt.

De unga visenterna väger runt 300 kilo och kommer att sövas ner för att sedan kunna fraktas vidare.

– De är mer vilda än tama. Vimåste söva dem för att kunna ta blodprov bland annat och sedan för att kunna lasta dem säkert. Men de körs inte sövda, säger hon.

Till våren kommer Borge och Boel alltså att släppas ut i det fria.

– Visenter är flockdjur och kommer lätt att kunna anpassa sig till sin nya grupp. Men det är fantastiskt att kunna bidra till att de här djuren kan komma tillbaka till de områden där de tidigare har varit utrotade, säger hon.

ANNONS
ANNONS