Trump stämmer kvinnor – efter övergrepps-anklagelser

Donald Trump kommer att stämma de kvinnor som anklagat honom för påstådda övergrepp. Totalt har elva kvinnor gått ut och hävdat att presidentkandidaten har förgripit sig på dem.

ANNONS
|

Beskedet kom vid ett tal i Gettysburg i delstaten Pennsylvania, där Trump presenterade sin plan för de första 100 dagarna om han blir vald till president.

- Totalt fabricerat. Händelserna inträffade aldrig. Aldrig. Samtliga dessa lögnare kommer att stämmas när valet är över, sade Trump och passade samtidigt på att svartmåla de medier som publicerat uppgifterna.

- Om de kan slåss mot mig... se bara vad de kan göra mot er.

Donald Trump sade också att han kommer att ställa in betalningarna till FN:s miljö- och klimatprogram och i stället använda pengarna till miljöprojekt i USA. Sedan upprepade han att han vill omförhandla handelsavtalet Nafta och dra sig ur det nya Stillahavsavtalet TPP.

ANNONS

Trump lovade också att bekämpa vad han påstår är "massiv korruption" inom regeringen, bland annat genom att tidsbegränsa hur länge man får arbeta som kongressledamot.

Flera kvinnor har anklagat Trump

Med mindre än en månad kvar till valet har totalt elva kvinnor gått ut och hävdat olika övergrepp av Trump. Presidentkandidaten förnekar händelserna och har flera gånger hotat om stämningar.

-De här illvilliga påståendena om mig om olämpligt uppförande mot kvinnor är totalt och fullständigt falska. Och Clintons känner till det, och de känner till det väl, sade Trump vid ett kampanjmöte i Florida där han samtidigt lovade offentliggöra bevis som motbevisar anklagelserna, har Trump sagt enligt Reuters.

En av kvinnorna vittnade om att Trump tafsade på henne ombord på ett flygplan för 30 år sedan.

- Han var som en bläckfisk. Hans händer var överallt, säger den tidigare affärskvinnan till New York Post.

Enannankvinna harberättatom en händelse 2005 då hon jobbade i receptionen på ett företag i fastigheten Trump Tower i New York. Trump ska ha kysst henne direkt på munnen utanför en hiss.

- Det kändes inte som en olyckshändelse. Det kändes som en kränkning.

Fakta: Detta sade Trump

Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan när han blev upplockad i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood.

I bussen fanns, förutom Trump och programledaren Billy Bush, inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen berättar Trump att han stött på gifta Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

"Jag måste ta några Tic-tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När man är stjärna låter de en göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan ('Grab her by the pussy'). Du kan göra vad som helst".

Fakta: Valkalendern i USA

19 oktober: Tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna, i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder.

ANNONS