Studenter vill se en förändring i USA

– Det måste bli förändring. De unga studenterna hoppas att sexuella trakasserier upphör. Men de är långt ifrån övertygade. Och kvinnorna som anklagade Donald Trump förra året är besvikna.

ANNONS
|

Madeleine Gibbons-Shapiro och Nicole Gaisford sitter med datorer och böcker och pluggar för en tenta på Georgetownuniversitetet i Washington. De säger att kampanjen #MeToo engagerar alla.

Kursen på universitetet, om hur olika former av övergrepp ska hanteras, är obligatorisk. Den riktar sig till alla studenter och handlar både om säkerhet på och utanför universitetsområdet och om hur ovälkomna närmanden ska hanteras. Men de senaste avslöjandena gör att de kvinnliga studenterna särskilt uppmärksammas.


    Madeleine Gibbons-Shapiro och Nicole Gaisford. Bild: GP.
Madeleine Gibbons-Shapiro och Nicole Gaisford. Bild: GP.

– Det är väldigt bra, säger Madeleine och får medhåll av Nicole.

– Vi lär oss att vi kan säga ifrån. Och får konkreta råd om hur vi skall agera om vi utsätts.

ANNONS

De är båda förvånade över att en majoritet av de kvinnliga väljarna röstade på Donald Trump. Särskilt efter avslöjandena och anmälningarna under valrörelsen om hur han uppträtt mot kvinnor.

Jessica Leeds berättade då hur Donald Trump tafsat på henne under en flygresa. Ytterligare kvinnor trädde fram. När bandet spelades upp – då Trump trodde att han inte var avlyssnad och vulgärt och explicit berättade vad han kunde göra med kvinnor – antog Jessica Leeds att det stärkte hennes och de andra kvinnornas anklagelser.

Men när hon nu intervjuas i New York Times är hon djupt besviken. Hon ångrar inte att hon talade ut, men inser att hon inte hade en chans mot en mäktig man med en stab av advokater och ekonomiska möjligheter att förgöra vem som helst.

Trösten är att unga kvinnor kontaktar henne och tackar för hennes mod att berätta om det som så många tvingas acceptera av risken att bli misstrodda och skuldbelagda.


    Jessica Leeds. Bild: TT.
Jessica Leeds. Bild: TT.

Republikanernas kvinnliga ordförande Ronna Mc

Daniel är upprörd över att jämförelser görs mellan Donald Trump och filmmogulen Harvey Weinstein.

– Att ens göra den jämförelsen är brist på respekt för presidenten, säger hon.

Republikanerna påminner om att Bill Clinton gjorde upp med Paula Jones – utan att erkänna sig skyldig – sedan hon anklagat honom för sexuella trakasserier. Det kostade Clinton 800 000 dollar.

ANNONS

New York Times uppger att Fox-stjärnan Bill O´Reilly i ett hemligt avtal har betalat 32 miljoner dollar till en kvinna på tv-kanalen som anklagat honom för sexuella trakasserier. O´Reilly hänvisar till hemligstämplingen och säger att han är oskyldig.

Han har avskedats från Fox men fått ett nytt kontrakt. Fox har tidigare betalat ut över 20 miljoner dollar till sex kvinnor som anklagat O´Reilly för samma sak. Megyn Kelly, som lämnat Fox, och andra beskriver hur det är att ställas mot ett maskineri av advokater och mäktiga män när de berättar om övergreppen.


    Bill O´Reilly. Bild: TT.
Bill O´Reilly. Bild: TT.

Att tala öppet om sexuella trakasserier är inte enkelt för en majoritet av kvinnorna.

– Det är lättare för berömda kvinnor, säger Ellen som inte vill säga sitt efternamn eller bli fotograferad. Jag blev upptryckt mot väggen i lagret på mitt första jobb. Tvingades stanna för att jag behövde lönen.

– Min väninna var flygvärdinna som ung, berättar Betsey. Nästan varje gång hon böjde sig fram för att servera kom det upp en hand under kjolen. Hon måste försörja sig och var kvar.

– Jag skäms fortfarande när jag tänker på vad som hände på restaurangen där jag jobbade, säger Evelyn. Jag sade inte upp mig trots att ägaren ständigt tafsade på mina bröst.

ANNONS

Men vad betyder #MeToo för alla som lidit och lider i tysthet?

– Att det måste bli förändring, säger Madeleine och Nicole. Det är vad vi hoppas.

ANNONS