En Culex-mygga. Arkivbild.
En Culex-mygga. Arkivbild.

Rekord i antal fall av nilfeber i Europa i år

Rekordmånga människor har insjuknat i den tropiska sjukdomen West Nile fever – även kallad nilfeber – i Syd- och Sydosteuropa i sommar. Den fuktiga och varma våren tros ligga bakom den kraftiga ökningen av sjukdomen som sprids med myggor.

ANNONS
|

En av dem som drabbats är 70-åriga Jeftic Momcilo, som varit nära att dö i hjärnhinneinflammationen och vårdas på universitetssjukhuset Serbiens kliniska center.

- Det är en fruktansvärd sjukdom. Den förstör nerverna, säger Jeftic Momcilo till Sveriges Radios Ekot.

Sjukdomen är relativt ny för Serbien.

Det finns varken vaccin eller botemedel mot sjukdomen, som hos de allra flesta passerar relativt obemärkt som en lätt influensa. Hos vissa leder sjukdomen dock till hjärninflammation, hjärnhinneinflammation eller hjärtmuskelinflammation.

ANNONS

1200 fall hittills

Antalet fall av West Nile fever har slagit nytt rekord i södra Europa i år, enligt EU:s smittskyddsinstitut ECDC. Hittills har 1266 fall hos människa rapporterats, vilket är fler än under de senaste fem åren tillsammans. 124 människor har avlidit.

Värst drabbat är Italien, följt av Serbien, Grekland, Rumänien och Ungern. Men fall av viruset har också konstaterats i Frankrike och Österrike.

Viruset drabbar oftast Europa mellan juli och oktober, men i år har fall konstaterats redan i maj, enligt brittiska The Telegraph.

Klimatförändringar

- Myggburna sjukdomar sprider sig gradvis till Europa, mest på grund av ökat resande men också på grund av klimatförändringarna – olika sjukdomar dyker upp i olika områden, säger doktor Rachel Lowe på Londons institut för hygien och tropiska sjukdomar, till tidningen.

Den aggressiva myggarten som sprider West Nile fever finns också i Sverige. 2016 hittades det första exemplaret av nilfebermyggan i Simrishamn i Skåne. Däremot finns inte viruset i Sverige, och myggan i sig är ofarlig.

TT

Fakta: West Nile fever

De första rapporterade fallen inträffade i Uganda 1937. Viruset sprids av Culex-myggan, som i sin tur får det från smittade fåglar. Det är vanligt i Afrika, södra Europa, Mellanöstern, Nordamerika och Västasien.

I 80 procent av fallen får smittade människor inga eller lätta symptom. Resten får symptom som feber, huvudvärk, nackstelhet, trötthet, värk i kroppen, illamående och ibland desorientering, utslag och svullna lymfkörtlar. I allvarliga fall kan koma, kramper, muskelsvaghet och förlamning uppstå. Omkring en av 150 smittade blir allvarligt sjuk.

Viruset drabbar även hästar. Smitta mellan häst och människa förekommer inte.

West Nile-virus tillhör gruppen flavivirus. Andra exempel på flavivirus är den fästingburna sjukdomen TBE, samt flertalet exotiska sjukdomar som japansk encefalit, denguefeber och gula febern.

Det bästa sättet att förhindra att man blir sjuk är att skydda sig mot myggor.

Källor: The Telegraph, SVA med flera.

ANNONS