Reinfeldt: "Håll dörren öppen"

Att blunda och stänga dörren för att människor inte ska komma hit skapar en värld som gradvis fungerar allt sämre. Det säger Fredrik Reinfeldt i en intervju om EU i förändring.

ANNONS
|

De närmaste veckorna hålls val i Nederländerna, Storbritannien begär formellt utträde ur EU och det är 60 år sedan Romfördraget undertecknades. Det var grunden för det EU som idag genomgår en existentiell kris. Söndring, nationalism och högerpopulism hotar sammanhållningen.

– Det är otydligt vad britterna vill med brexit. De vill förena vad andra betraktar som oförenligt. Problemet är att processen kommer att ta tid och bli mer komplicerad och leda till flera konflikter än vad jag tror att många har klart för sig, säger den förre statsministern under ett besök i Göteborg.

Ett nytt EU kommer att definieras, utan Storbritannien, säger han.

ANNONS

– Det tror jag att EU inte heller är berett på. För mig fanns en balans mellan de tre största länderna, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Britterna stod för det anglosaxiska, att EU skulle utvidgas och vara mera öppet för frihandel. Det är en röst som riskerar att försvagas. Ur ett svenskt perspektiv är det både beklagligt och besvärande för det är väldigt nära den svenska positionen oavsett regering.

EU:s ekonomi krymper också drastiskt

– Vi brukade räkna 17 medlemsländer som nettobidragsmottagare. Nettobidragsgivare är bara tio, elva stycken. När en av de största givarna försvinner kommer det att balansera om hela budgeten. Det blir en diskussion om hur många miljarder britterna ska betala i form av pensionsutfästelser och åtaganden i den gemensamma budgeten när de lämnar, men hur ska budgeten sedan hanteras? I det politiska klimat som råder i Europa tror jag ingen regering kan gå till val på att EU ska kosta mer för skattebetalarna.

Tror inte på att isolerabritterna

Fredrik Reinfeldts hållning är att EU bör hålla britterna integrerade i öppenhet och handel så långt det är möjligt.

– Jag tror inte på att isolera dem och att skapa onödigt större gränser än vad de själva har skapat via sitt beslut.

Enligt finansminister Philip Hammond kommer britterna att "kämpa tillbaka” och inte “slinka undan som ett sårat djur” om de inte får de villkor som de vill ha. Det tyder på uppslitande förhandlingar.

ANNONS

– Det tror jag man ska vara inställd på, säger Fredrik Reinfeldt. Men man ska också ha klart för sig att det inte är säkert att alla i det konservativa partiet tycker likadant. Det finns spänningar även där. Jag tycker det är olyckligt att brexitbeslutet föregicks av beskrivningar av vad det skulle innebära som i en del fall får betraktas som rena fantasier. Att ställa in våra egna betalningar, att behålla tillgång till handel där vi önskar, att styra helt över rörligheten. Inget fungerar på det sättet.

Att hårt styra migrationen är en särskild prövning för ett så öppet land som Storbritannien, enligt Fredrik Reinfeldt:

– Det är väsentligt svårare rent tekniskt att utföra än att säga. Problemet är att ju hårdare man går fram för att stänga ner möjligheten till mänsklig rörelse, desto svårare får man att vara en del av den inre marknaden i övrigt. Jag tror att Philip Hammnod börjar känna av att det här blir tufft.

Starka krafter emot EU-utträde

Starka politiska krafter i Skottland och Nordirland är emot ett utträde ur EU. Det riskerar allvarligt att splittra Storbritannien. Beslutet har även gett EU-motståndare på kontinenten argument. Ett exempel är högerextrema Marine Le Pen i Frankrike, en av de framträdande kandidaterna i det kommande presidentvalet.

ANNONS

– Det är ett på något sätt ett tidens tecken att Storbritannien talar om att lämna EU. Då pratar Skottland om att lämna Storbritannien. Frågan är vilken del som sedan vill lämna Skottland. Det är ett slags paradigm att vi eftersträvar det nära, det lokala och invanda. Det börjar också få konsekvensen att vi vill få bort all typ av överhet eller styrning. Det är en allvarlig tendens för det riskerar lägga grund för främlingsfientlighet eller åtminstone missförstånd och brist på respekt för människor som är olika.

Det är inte heller svar på stora globala utmaningarna, anser Fredrik Reinfeldt:

– Det är oroväckande, för det är alldeles uppenbart att det i varje fall kortsiktigt har väljarstöd. Men migrationen uppstår ju inte vid den brittiska gränsen, den uppstår i konflikter och dysfunktionella stater i Europas närhet. Det är stater som inte klarar av att ta hand om sig själva och som har potentiellt ännu djupare och farligare konflikter framför sig om de inte får vårt stöd. Att blunda och stänga dörren för att människor inte ska komma hit kommer att skapa en värld som gradvis fungerar allt sämre.

ANNONS