Ny planet upptäckt - kan vara beboelig

ANNONS
|

Planeten kretsar kring den så kallade röda dvärgstjärnan Proxima Centauri och är jordens allra närmsta stjärngranne med sina 4,2 ljusår bort.

Denenastående upptäckten gjordes av astronomer vidEuropean Southern Observatory i Chile, där de forskat fram att planeten i fråga, har potential att bli en plats där människor kan leva sina liv precis som på jorden, skriver dr.dk.Den befinner sig nämligen i en zon, som ska vara beboelig, där också flytande vatten kan finnas.

Den danske planetforskaren Lars A Buchhave, menar att detta är en stor nyhet, med tanke på närheten till planeten.

Vanligt med jordliknande planeter

– Jordliknande planeter är faktiskt vanliga och framförallt omkring röda dvärgstjärnor. Men detta är intressant då den kretsar kring vår närmsta stjärna. Den ligger så tätt att vi måste observera den omedelbart,säger han till dr.dk.

ANNONS

Men han uppger att det är tveksamt om planeten faktiskt har en atmosfär.

– Eftersom röda dvärgstjärnor ofta skickar våldsamma solstormar som är 400 gånger starkare än solens egna strålar, kan det leda till att det inte finns någon atmosfär. Men det är en bra kandidat till sökandet av liv i universum, säger Buchhave.

Anders Johansen, planetforskare vid Lunds observatorium, är inte sen med att kommentera nyheten.

"Helt fantastiskt"

–Det är helt fantastiskt. Det som är förvånande är att den är så lik jorden, med tanke på att det är den närmaste planeten vi har i ett annat solsystem, säger Anders Johansen, planetforskare vid Lunds observatorium, säger han till TT.

Att planeten klarar detta utan att vara ett kokande inferno, och till och med kan ha en ganska behaglig temperatur beror på att dvärgstjärnor som Proxima Centauri är ganska svala. Men den korta omloppstiden innebär förstås att klimatet blir helt annorlunda än på jorden.

– Det finns troligen inga årstider på planeten, säger Johansen till TT.

Planeten tros vara 1,3 gånger så tung som jorden och kretsar om sin stjärna på elvadagar.

Fakta: Proxima b

Proxima b kretsar kring den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri som är närmaste granne med vår egen sol i rymden.

Proxima b har ungefär samma massa som jorden, och ungefär samma temperatur, vilket skulle kunna innebära att där finns vatten.

Samma temperatur innebär dock olika saker beroende på om planeten har en skyddande atmosfär med växthuseffekt eller inte. Vår egen planet skulle ha en normaltemperatur på 30 minusgrader utan atmosfär, men i istället ligger snittet på drygt 14 plusgrader – tack vare växthuseffekten. I dagsläget är det oklart om Proxima b har atmosfär.

Källa: Nature, Lunds universitet.

ANNONS