Bild: Noemi Bruzak
Bild: Noemi Bruzak

Nu tvingas muslimska studenter skaka hand

Muslimska studenter i Schweiz måste framöver skaka hand med sina lärare i början och slutet av lektionerna. Det har en regional myndighet beslutat.

ANNONS
|

Framöver kanföräldrar eller vårdnadshavare till elever som vägrar skaka hand med en lärare tvingas betala böter på upp till5 000 schweiziska franc, vilket motsvarar över 40 000 kronor.Bakgrunden är att ett beslut sattes på prov därtvå tonårspojkar beviljats undantag från traditionen att skakahand med sin lärare, det rapporterar Basler Zeitung.

Enligt pojkarnas tolkning av Koranen ville de inte vidröra en person av det motsatta könet. Men nu har en regional myndighet beslutat att detta strider mot lagen och om pojkarna fortsätter att vägra kan deras föräldrar bli skyldiga att betala böter.

LÄS OCKSÅ: Uteblivet handslag fällde politiker

ANNONS

Men under onsdagen slog alltsåden regionala myndigheten fast att lärare har den lagstadgade rätten att kräva ett handslag. Detta eftersom det anses vara en mångårigtradition och ett tecken på respekt att skaka hand i Schweiz.

Det var i förra månaden som det blev känt att en mellanstadieskola i Schweiz utfärdat ett undantag från traditionen om att skaka handför två bröder i 15-årsåldern. Deras argument var att deras religion inte tillät dem att skaka hand med en kvinna de inte är släkt med.Nyheten orsakade splittring i landet, det rapporterade BBC om.

LÄS OCKSÅ: Därför skakar vissa muslimer inte hand

Skolan hade försökt nå en kompromiss genom att besluta att pojkarna inte skulle skaka hand med varken manliga eller kvinnliga lärare.Men efter att fallet fått så stor uppmärksamhet i media vände sig skolan till de regionala myndigheterna.

– Att skaka hand är en del av vår kultur, sa den schweiziske justitieministern Simonetta Sommaruga i schweizisk tv.

I Schweizär uppåt 350000 invånaremuslimer av landets totaltåtta miljoner.En delschweizisk-muslimska grupper saatt det inte fanns något religiöst motiv till att vägra att skaka en kvinnlig lärares hand. Dessa uppmanade schweizare att inte ge efter för extremisters krav. Men en islamiskorganisation hävdade att det var förbjudet för män och kvinnor att skaka hand.

ANNONS

Debatten gjorde att den aktuella familjens asylprocess sattes på is.Tonårspojkarnas pappa är imam och kom till Schweiz 2001 som politisk flykting från Syrien. Familjen väntade nu på att beviljas medborgarskap, men nu är myndigheterna i Schweiz förtegna om hur det kommer gå för familjen.

LÄS OCKSÅ:"Ta i hand symboliserar våra värderingar om jämställdhet"

De schweiziska myndigheterna utfärdade under onsdagenett uttalande där de slog fast att det föreligger ett"allmänt intresse om jämställdhet samt integration av utlänningar som är långt större än det som rör eleverstrosfrihet". En lärare ska dessutom ha rätten att kräva ett handslag.Skolan ska enligt uppgift till BBCvara lättad av domen.

ANNONS