Cecilia Malmström (L) talar för EU-kommissionen när EU-parlamentet debatterar sexuella trakasserier. Arkivfoto.
Cecilia Malmström (L) talar för EU-kommissionen när EU-parlamentet debatterar sexuella trakasserier. Arkivfoto.

Männen efterlyses i #metoo-debatt

Var är karlarna? frågar sig en lång rad ledamöter när EU-parlamentet debatterar sexuella trakasserier med anledning av den allt mer växande #metoo-kampanjen.

ANNONS
|

Onsdagens extrainsatta debatt i Strasbourg bjöd på kampvilja för att få till en förändring.

- Det här är ett feministiskt skrik från kvinnor över hela världen som säger "det räcker nu", sade Cecilia Malmström som för EU-kommissionens räkning inledde hela debatten.

Flera av de ledamöter som tog till orda berättade om egna erfarenheter.

- Jag har också blivit utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp och det är väldigt smärtsamt att fortfarande se den personen – mäktig – fortsätta precis som förut. Men min överväldigande känsla just nu är ändå av solidaritet och glädje: äntligen pratar vi om alla de här smärtsamma minnena, sade Linnéa Engström (MP).

ANNONS

Flera fall i EP

Även från EU-parlamentet har på sistone otaliga vittnesmål framförts från tidigare och nuvarande anställda om sexuella övergrepp. Till nyhetssajten Politico Europe har ett 30-tal personer hört av sig om allt från trakasserier till våldtäkter med koppling till parlamentet.

I den särskilda parlamentskommitté som har hand om liknande anklagelser konstateras samtidigt att alltför få vågar träda fram.

- Vi har en konstant ström av fall, men det är väldigt svårt för offren att våga anmäla och avslöja detta. Den situationen är inte acceptabel. Vi har mycket kvar att göra, sade den brittiska ledamoten Catherine Bearder, som ingår i kommittén, i debatten i Strasbourg.

Var är männen?

Från flera håll efterlystes samtidigt bättre stöd från herrarna i EU-parlamentet.

- En majoritet av männen här i kammaren och på andra ställen skulle aldrig drömma om att trakassera kvinnor. Ni måste också stå upp, manade Cecilia Malmström.

- Vi måste utkräva ansvar av män. Om du inte är en del av lösningen så är du en del av problemet. Det är dags att sluta hålla varandra om ryggen, sade Malin Björk (V).

Under torsdagen ska EU-parlamentet rösta om en icke bindande resolution om sexuella trakasserier.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Trakasserier i EU-parlamentet

EU-parlamentet inrättade 2015 en särskild kommitté för att granska anklagelser om trakasserier mot parlamentsledamöternas personal. I reglerna sägs att "varje ackrediterad parlamentsassistent som upplever ett problem som kan utgöra ett fall av trakasserier" har rätt att vända sig till kommittén. Den har i enrum skyldighet att höra såväl den anklagande som den anklagade och andra medarbetare eller parter i fallet.

I arbetsordningen heter det också att "kommittén ska arbeta helt självständigt, oberoende och konfidentiellt. Dess överläggningar ska vara hemliga". En slutrapport ska lämnas till talmannen som beslutar om vilka eventuella åtgärder som ska vidtas.

Kommittén består av fem personer: tre parlamentsledamöter samt representanter för parlamentsassistenterna och parlamentets administration.

Beslutet kan överklagas inom två veckor. Om så sker har talmannens kansli fyra veckor på sig att besluta om att "upphäva, fastställa eller reducera" det utdömda straffet.

Källa: EU-parlamentet

ANNONS