Larmet: Katt-aids sprids i Norge

Flera norska katter har insjuknat i katt-aids och nu uppmanas ägare att kastrera sina hankatter, skriver Tønsbergs Blad. Sjukdomen ökar även i Sverige. – Från 2013 och framåt ses en ökning av antalet diagnosticerade fall, säger Louise Treiberg Berndtsson vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS
|

Flera katter har har rapporterats sjuka i den dödliga sjukdomen. Nu senast upptäcktes den hemlösa katten Gilbert bära på sjukdomen när hantogs in till en veterinär i Sandefjord i Norge. Ett blodprov visade att det rörde sig om fullt utvecklad aids ochGilbert behövde avlivas i sviterna av sjukdomen.

I april i år insjuknade flera katter i Bodö ochNRK Finnmarkhar tidigare rapporterat om kattenAlfredsom även han behövde avlivas på grund av sjukdomen.

Efter att ha fått in flera sjuka katter gickRädda Djuren Telemark ut ochsloglarm ochnu uppmanasalla kattägare i området runt Bugården i Sandefjorden att kastrera och sterilisera sina katter.

ANNONS

Finns även i Sverige

Även om sjukdomen är ovanligi Sverige, tycks den ha ökat på senare år. Det rör sig sammanlagt om ett 40-tal fall i Sverige varje år.

– Från 2013 och framåt ses en ökning av antalet diagnosticerade fall, framförallt i Skåne och södra Sverige, säger biträdandestatsveterinär Louise Treiberg Berndtsson vidStatens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Katter kan smittas genom slagsmål eller parning, där bett och sår är det allra vanligaste.Katt-aids liknarden mänskliga versionen av sjukdomen, men är artspecifik och kan inte smitta andra djurarter eller människor.

Viruset heterfelint immunosuppresivt virus, FIV, och smittar liktHIV, i huvudsak via blodet och gör katten mottaglig för infektioner som annars hanteras av djurets immunförsvar.

–Kronisktrötthet, att katten magrar av och blir allmänt dålig är typiska symptom. Immunförsvaret försvagas och katten drarofta på sig andra infektioner, säger Gustaf Svensson, chefsveterinär på Blå Stjärnan djursjukhus i Göteborg.

Veterinären: Sommarkatter kan bli ett problem

Enligt Gustaf Svensson kan en av anledningarna till att katt-aids inte är ett stort bekymmer i Sverige vara att vi har förhållandevis få hemlösa katter. Det är betydligt vanligare att hemlösa katter inte är kastrerade och oftare råkar i slagsmål.

– Sommarkatter, där katten tvingas slåss för sin överlevnad efter att den lämnats av en semestrande familj,kan tänka sig bli ett problem, men vi har rätt bra djurskyddsorganisationer som tar hand om dem, säger Svensson.

ANNONS

Det finns idag inget käntbotemedel mot sjukdomen. De katter som smittas behöverhållas inomhus och borta frånandra katter, alternativt avlivas.

– Generella råd är att framförallt kastrera sin hankatt och att om man ser vildkatter att man kontaktar djurskyddsorganisationer som kan ta hand om dem, säger Gustaf Svensson.

ANNONS