Forskare larmar: "Avgaserna skadar barns hjärnor"

En spansk studie har granskat hjärnorna hos barn i skolor nära trafikerade vägar. Barnens hjärnor visade sig vara långsammare – och växte sämre. Nu undersöker forskarna om skadorna ger bestående men.

ANNONS
|

Forskare i Barcelona har tidigare följt 3 000 barn i 40 av stadens skolor, där vissa av skolorna låg nära trafikerade vägar och där luften innehåller mycket luftföroreningar. Redan innan studien misstänkte forskarna att det fanns ett samband mellan luftföroreningar och inlärningssvårigheter hos barn.

Partiklar påverkade hjärnan

Forskarna valde att mäta utsläpp av kvävedioxid, sotpartiklar och ultrafina partiklar. De ultrafina partiklarna är inte större än 100 nanometer, men visade sig ha ett tydligt samband med hur barnens hjärnor såg ut. SVT:s programKorrespondenternahar intervjuat professor Jordi Sunyer Deu som ansvarat för undersökningen.

– Deras hjärnor arbetade långsammare. Och tillväxten var sämre hos de barn som utsattes för höga halter av luftföroreningar, säger han till SVT.

ANNONS

Avgaser från dieselbilar tillhör en av de största bovarna bakom ultrafina partiklar. Dieselbilar är visserligen skonsammare mot miljön än bensindrivna bilar, men släpper samtidigt ut mer kväveoxid och ultrafina partiklar. Bilarnas avgasfilter samlar dessutom inte upp partiklarna.

Jordi Sunyer Deus är inte den ende som larmar om hur barns hjärnor påverkas. En genomgång från 2016 av befintliga studier baserade på data från städer i olika delar av världen bekräftar samma sak.

Letar efter bestående men

Brittiska forskare har tidigare kunnat visa att partiklar från luftföroreningar kan ta sig in i hjärnan. I Sverige har en studie vid Umeå universitet kunnat visa att det finns ett samband mellan luftföroreningsnivån i områden och psykisk ohälsa hos barn. Nu arbetar forskarna i Barcelona med en ny studie – som ska svara på frågan om skadorna på hjärnanär bestående. Professor Jordi Sunyer Deus hypotes är dock dyster.

– Jag tror att om barn utsätts för höga halter av luftföroreningar upp till två års ålder blir skadorna permanenta. Men för äldre barn kan hjärnan utvecklas ikapp om barnet flyttare till en miljö med mindre luftförorerningar. Men jag kan inte säga något säkert än, säger han till SVT.

Påverkar även ofödda barn

Jordi Sunyer Deus vill även ta reda på hur luftföroreningar påverkar gravida kvinnor och deras ofödda barn. Allt mer forskning pekar på att barn påverkas i allra högsta grad redan innan födseln av luftöroreningar.

ANNONS

En amerikansk studie har följt barn under nio års tid för att se hur så kallade polyckliska aromatiska kolväten (PAH) påverkar barn redan innan födseln. PAH bildas vid förbränning och finns bland annat i tobaksrök och avgaser.

Vid tre års ålder var barnens utveckling försenad, vid fem års ålder var barnens språkutveckling begränsad och vid sju års ålder visade barnen symptom på depression, oro och bristande uppmärksamhet, samtidigt som de var långsammare med att bearbeta information. Forskarna såg ett samband mellan barnens svårigheter och mängden PAH som deras mammor fått i sig under graviditeten.

Har vidtagit åtgärder

Staden Barcelona har sedanJordi Sunyer Deus publicerade sina forskningsresultat 2015 beslutat om flera åtgärder för att minska luftföroreningarna. Bland annat ska det finnas fredade zoner i staden utan tung trafik och där bilar inte får köra fortare än tio kilometer i timmen. MenJordi Sunyer Deus anser att beslutsfattandet går för långsamt.

– Barnen får bara en chans att utveckla sin hjärna, säger han.

ANNONS